Oikeustiede:vesihuolto
vesihuolto
vesihuolto |
Vesihuolto voidaan järjestää niin laitospalvelujen kuin kiinteistökohtaisten ratkaisujen avulla. Kunnan tulee vesihuoltolain (119/2001, VHL) 6 §:n mukaan huolehtia toimenpiteisiin ryhtymisestä vesihuollon palvelun saatavuuden turvaamiseksi, jos suurehkon asukasjoukon tarve tai terveydelliset tai ympäristönsuojelulliset syyt sitä vaativat. Tavallisesti kunta järjestää vesihuollon palvelut hyväksymällä VHL 8 §:n nojalla vesihuoltolaitokselle toiminta-alueen. Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistönsä vesihuollosta joko liittämällä kiinteistön vesihuoltolaitoksen verkostoon tai kiinteistökohtaisin talous- ja jätevesihuollon ratkaisuin.
Vesihuoltolakia sovelletaan asutuksen vesihuoltoon sekä siihen vesihuollon kannalta rinnastuvan elinkeino- ja vapaa-ajantoiminnan vesihuoltoon (VHL 2 §). Vesihuoltolaitos on laitos, joka huolehtii yhdyskunnan vesihuollosta kunnan hyväksymällä toiminta-alueella (VHL 3 §). Kiinteistö on pääsäännön mukaan liitettävä toiminta-alueella vesihuoltolaitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin, mutta liittämisvelvollisuudesta voidaan hakea vapautusta (VHL 10-11 §).
Vesihuoltoon liittyvää sääntelyä on myös esimerkiksi vesilaissa (587/2011), ympäristönsuojelulaissa (527/2014), terveydensuojelulaissa (763/1994) sekä maankäyttö- ja rakennuslaissa (132/1999). Vesilaissa ja ympäristönsuojelulaissa säädetään veden ottamisesta sekä jätevesien käsittelystä ja johtamisesta, terveydensuojelulaissa taas talousveden laatuvaatimuksista. Maankäyttö- ja rakennuslaissa on säännökset muun ohella hulevesien hallinnasta.Kirjoittaja: Antti Belinskij
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:vesihuolto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vesihuolto.)