Oikeustiede:valtiolle perittävät maksut

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

valtiolle perittävät maksut

valtiolle perittävät maksut
Definition Valtion viranomaisten virkatoimien, palvelujen ja muun toiminnan maksullisuuden sekä perittävien maksujen yleisistä perusteista säädetään lailla (ks. PeL 81 §). Maksuille on tyypillistä se, että ne ovat korvausta julkisen vallan palveluista.
Explanation Valtion perinteiset kollektiivipalvelut rahoitetaan verovaroin. Huomattava osa valtion virastojen ja laitosten tuottamista palveluista on maksullisia, jolloin niistä pääsääntöisesti peritään valtion maksuperustelakiin (150/1992) perustuva maksu tai hinta. Valtion verojen ja maksujen keskeisenä erona PeL 81 §:n kannalta on pidetty maksun vastikkeellisuutta. Maksut ovat lähtökohtaisesti korvauksia tai vastikkeita julkisen vallan palveluista

Maksuperustelaki ei koske muun muassa valtion liikelaitoksia. Maksuperustelaki on myös luonteeltaan toissijainen säädös.

Tulosbudjetointi ja tulosohjaus sekä nettobudjetointi korostavat maksullisen palvelutoiminnan merkitystä. Valtion talousarvion 12 osasto (Sekalaiset tulot) koostuu lähinnä erilaisista maksuista.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Myrsky

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 1.4.2020: Oikeustiede:valtiolle perittävät maksut. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valtiolle perittävät maksut.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg