Oikeustiede:ulosottovakuus
ulosottovakuus
ulosottovakuus |
Ulosottovakuus annetaan ulosottomiehelle silloin, kun lainvoimaa vailla olevan ulosottoperusteen tilanteessa velallinen haluaa estää ulosmittauksen (velallisen antama torjuntavakuus) tai toimitetaan tilitys (velkojan antama tilitysvakuus). Jos muuta kuin maksuvelvoitetta koskevaan täytäntöönpanoon ryhdytään lainvoimaa vailla olevan ulosottoperusteen nojalla, täytäntöönpanon aloittaminen edellyttää hakijavakuutta. Ulosottoperustetta tai ulosottomenettelyä koskevaa valitusta tutkiva tuomioistuin voi määrätä keskeytyksen ehdoksi vakuuden asettamisen (keskeytysvakuus). Turvaamistoimen täytäntöönpanoon ryhtyminen edellyttää hakijan asettamaa vakuutta täytäntöönpanon aiheuttaman vahingon varalle, jos hakijan oikeutta ei vahvistetakaan pääasian oikeudenkäynnissä.
Ulosottovakuuden hyväksymisestä päättää kihlakunnanvouti (ulosottokaaren, 705/2007, UK, 1 luvun 9 § ja 3 luvun 43 §). Vakuudeksi kelpaa pantti ja omavelkainen takaus, jonka tulee usean takaajan tilanteessa olla yhteisvastuullinen. Vakuus palautetaan, kun se oikeus tai vaatimus, jonka turvaamiseksi vakuus asetettiin, on toteutunut. Vakuuden asettamisesta vapautettuja ovat muun muassa julkisyhteisöt sekä useimmat luotto- ja vakuutuslaitokset.Kirjoittaja: Tuula Linna
Käytetyt lähteet
Linna&Leppänen2014, s. 344 ss., LinnaT2008, s. 74-75 ja 232 ss., Koulu&Lindfors2009, s. 85-88 ja 394-395
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:ulosottovakuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ulosottovakuus.)