Oikeustiede:työsuhdetekijänoikeus

Tieteen termipankista

työsuhdetekijänoikeus

työsuhdetekijänoikeus
Määritelmä käsite, jolla viitataan siihen, missä laajuudessa ja millä ehdoilla työnantaja saa oikeudet työ- tai virkasuhteessa luotuihin teoksiin ja muihin aineistoihin
Selite

Työ- tai virkasuhteessa luodaan jatkuvasti tekijänoikeudellisesti suojattuja teoksia, joiden osalta ajankohtaistuu kysymys siitä, miten niihin kohdistuva tekijänoikeus jakautuu työ- tai virkasuhteen osapuolten kesken. Tältä osin tekijänoikeus ja työoikeus rakentuvat vastakkaisille periaatteille. Tekijänoikeuslain perusperiaatteena on, että tekijänoikeus syntyy teoksen luoneelle (luonnolliselle) henkilölle. Työoikeus puolestaan lähtee siitä, että työn tulokset ovat työnantajan omaisuutta.

EU-tasolla työsuhdetekijänoikeussääntely on pääasiassa jätetty kansallisen lainsäädännön varaan. Tekijänoikeuslaista kuitenkin puuttuu yleissäännös tekijänoikeuden siirtymisestä työsuhteessa. Ainoastaan tietokoneohjelmia ja niihin välittömästi liittyviä teoksia sekä tietokantoja (mutta ei niihin sisältyviä teoksia) koskeva tekijänoikeus siirtyy työnantajalle suoraan lain nojalla ilman erillistä sopimista (tekijänoikeuslaki 40 b §). Edellytyksenä on kuitenkin, että ne on luotu täytettäessä työ- tai virkasuhteesta johtuvia tehtäviä. Säännöksen ollessa dispositiivinen asiasta voidaan sopia toisin.

Muiden teosten osalta lähtökohtana on osapuolten keskinäinen sopimus. Sopiminen voi tapahtua koko toimialan kattavasti työehtosopimuksella (esim. Suomen Journalistiliiton TES) taikka yksittäisen työsopimuksen ehdoissa. Mikäli oikeuksien siirtymisestä ei erikseen ole sovittu, asia ratkaistaan alalla vallitsevan käytännön mukaisesti. Oikeuskäytännössä vahvistettuna tulkintalinjana on, että työnantaja saa oikeuden käyttää teosta toimialansa edellyttämässä laajuudessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja saa työsuhteen perusteella käyttöoikeuksia teokseen, jonka muunlaisesta hyödyntämisestä on sovittava erikseen (ks. TN 1992:1). Epäselvyyksien välttämiseksi sopiminen on suositeltavaa varsinkin luovilla aloilla, joilla teoksia syntyy jatkuvasti.

Ks. esim. tekijänoikeusneuvoston lausunnot TN 1992:1, TN 2008:9, TN 2009:12, TN 2009:13 ja TN 2009:18.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Miia-Mari Kasi

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HE287/1994vp, HE170/1997vp, HE177/2002, LohiM2008, HarenkoK&al2006, HaarmannP-L2012, TulokasM2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:työsuhdetekijänoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:työsuhdetekijänoikeus.)