Oikeustiede:toiminimioikeus/laajempi kuvaus

    Tieteen termipankista

    Palaa takaisin käsitesivulle

    Toiminimen yksilöimisfunktio. Toiminimen rekisteröintiedellytykset ja rekisteröintimenettely on säännelty toiminimi- ja kaupparekisterilaeissa (ks. kaupparekisteri). Toiminimilaissa vaadittu toiminimen yksilöivyys tarkoittaa toiminimen muotoilemista siten, että se voidaan käsittää tietyn yrityksen nimitykseksi ja että toiminimi voidaan erottaa muista toiminimistä. Yksilöivyyden l. erottamiskyvyn puuttuessa toiminimeä ei saa rekisteröidä kaupparekisteriin eikä toiminimi saa yksinoikeussuojaa loukkaustapauksissa.

    Toiminimi ja kuluttajansuoja. Jos toiminimen käyttö markkinoinnissa antaa yleisölle harhaanjohtavan käsityksen vaikkapa siitä, että kysymys muka olisi konkurssipesiin kuuluvien tavaroiden loppuunmyynnistä ja sen vuoksi tavallista edullisemmasta tarjouksesta, voi markkinaoikeus kieltää toiminimen sellaisen käytön kuluttajansuojalain nojalla (esimerkiksi päätös 1980:3: toiminimen Konkurssipesien Loppuunmyynti Oy käyttö kiellettiin).

    Toiminimen suojaaminen. Rekisteröimällä tai vakiinnuttamalla toiminimi siihen saadaan yksinoikeus. Tällöin toiminimi on suojattu siihen sekoitettavissa olevaa, pääsääntöisesti saman alan toiminimeä tai tavaramerkkiä vastaan lähtökohtaisesti koko Suomessa. Alasta riippumatta suojaa saavat erittäin hyvin tunnetut ns. Kodak-toiminimet (iskuosina Philips, Ford, Marimekko, Kesko tms.). Toiminimi katsotaan vakiintuneeksi, kun se on maassamme yleisesti tunnettu niiden keskuudessa, joihin elinkeinonharjoittajan toiminta suuntautuu (muun muassa asiakkaat, muut saman alan yritykset). Vakiintuminen edellyttää, että niin suuri osa toimintapiiristä tuntee toiminimen, että toiminimi tätä kautta on saanut goodwill- eli liikearvon. Erityisesti suuryritysten toiminimet ovat samalla kertaa sekä rekisteröityjä että vakiintuneita (esimerkiksi Kone Oyj ja rinnakkaistoiminimet Nokia Oyj – Nokia Abp – Nokia Corporation).

    Sukunimi toiminimenä. Ilman voimassa olevaa yksinoikeuttakin elinkeinonharjoittaja voi käyttää toiminimenä sukunimeään. Etenkin tavallisen sukunimen (esimerkiksi Virtanen, Lahtinen) yksilöivyys on kuitenkin normaalisti heikompi kuin fantasiatoiminimen (esimerkiksi Solarset), ellei sen käyttö ole omiaan aiheuttamaan sekaannusta toiselle aikaisemmin suojatun toiminimen tai tavaramerkin kanssa.

    Toiminimen kansainvälinen suoja. Teollisoikeuksia suojaavan Pariisin yleissopimuksen nojalla toisessa sopimukseen liittyneessä maassa, esimerkiksi Sveitsissä, rekisteröityä tai muulla perusteella suojattua toiminimeä on Suomessa suojattu ilman, että tuon toiminimen olisi tarvinnut olla rekisteröity tai vakiintunut Suomessa (esimerkiksi KKO 1994:23: Iveco).

    Toiminimen siirtyminen. Pääsääntöisesti toiminimi siirtyy yrityksen elinkeinotoiminnan myynnin tai muun luovutuksen yhteydessä. Poikkeus pääsäännöstä koskee elinkeinonharjoittajan tai yhtiömiehen sukunimen sisältävää toiminimeä. Sen siirtymisestä onkin syytä erikseen sopia.

    Toiminimilain oikeusseuraamusjärjestelmä. Sekoitettavan tai harhaanjohtavan toiminimen käyttö voidaan kieltää ja sen rekisteröinti kumota. Kumota voidaan myös viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana käyttämättömän toiminimen rekisteröinti. Toiminimen loukkauksesta voidaan tuomita vahingonkorvausta. Luvattomasti mm. tavaraan tai liikeasiakirjaan pantu toiminimi voidaan määrätä poistettavaksi.

    Kirjoittaja: Martti Castrén