Oikeustiede:todistajanpalkkio

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

todistajanpalkkio

todistajanpalkkio
Definition oikeudenkäynnissä todistajaksi kutsutulla henkilöllä on oikeus saada kohtuullinen korvaus tarpeellisista matka- ja toimeentulokustannuksista sekä taloudellisesta menetyksestä (OK 17:65.1)
Explanation

Todistajan nimennyt yksityinen asianosainen vastaa todistajalle tulevasta korvauksesta. Jos todistajan on nimennyt useampi asianosainen, he vastaavat korvauksesta yhteisvastuullisesti. Jos tuomioistuin on omasta aloitteestaan kutsunut todistajan, yksityisten asianosaisten on yhteisvastuullisesti suoritettava hänelle korvaus. Valtion varoista todistajalle maksettavasta korvauksesta säädetään erikseen (L valtion varoista maksettavista todistelukustannuksista, L:ssa 666/1972) (OK 17:65.2).

Yksityisen asianosaisen nimeämällä todistajalla on oikeus saada ennakolta korvaus matka- ja toimeentulokustannuksistaan. Ennakko on sen suoritettava, jonka on maksettava todistajalle korvaus. Kutsumisen yhteydessä on annettava tieto oikeudesta ennakkoon. Ennakon riittävyyden harkitsee tuomioistuin. Mikäli ennakon maksamiseen velvollinen asianosainen ei pyydettäessä suorita todistajalle ennakkoa, todistaja ei ole velvollinen saapumaan tuomioistuimeen. Asianosaisella ei sen jälkeen ole myöskään oikeutta vaatia todistajaa kuultavaksi, jos siitä aiheutuisi asiassa viivästystä (OK 17:65.3 ja 4).

Tuomioistuimen päätökseen todistajan palkkiosta haetaan erikseen muutosta (OK 17:68.1/3).
Additional Information
Kirjoittaja: Timo Saranpää

Related Concepts

Sources

JokelaA2015, s. 266-269, Rautio&Frände2015, s. 331-334, Pölönen&Tapanila2015, s. 438-442

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:todistajanpalkkio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:todistajanpalkkio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →