Oikeustiede:tieteen edistäminen
tieteen edistäminen
tieteen edistäminen |
Tieteen edistämisen (tiedepolitiikan) keskeinen tekijä on yliopistojen valtionrahoitus ja ammattikorkeakouluille myönnetty valtionosuus, sekä muu tieteenharjoittamisen toimintaedellytysten parantaminen. Perustutkimus on erityisesti yliopistojen tehtävänä, kun taas ammattikorkeakouluissa tehdään eri alojen soveltavaa tutkimusta.
Tärkein tieteen edistämisen toimija on Suomen Akatemia, mutta valtiovalta edistää tieteellistä tutkimusta myös valtion omissa tieteellisissä laitoksissa. Valtion ylläpitämistä tutkimuslaitoksista osa harjoittaa varsinaista tutkimusta ja osa toimii tutkimuspolitiikan suuntaamisen asiantuntijaviranomaisena tai rahoittajana. Tieteen, tekniikan ja tieteellisen koulutuksen yleistä edistämistä varten on valtion tiede- ja teknologianeuvosto.
Tieteen harjoittamista tukevat useat yksityiset säätiöt. Yksi valtion tieteelle suuntaaman tuen muoto on verovähennysoikeus, joka koskee tieteellisen tutkimuksen edistämiseksi annettuja lahjoituksia. Tieteelliset stipendit ja apurahat ovat yleensä verovapaita.Kirjoittaja: Pentti Arajärvi
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:tieteen edistäminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:tieteen edistäminen.)