Oikeustiede:rahapolitiikka
rahapolitiikka
rahapolitiikka |
Rahapolitiikka perustuu keskuspankin yksinoikeuteen laskea liikkeeseen keskuspankkirahaa, joka koostuu laillisista maksuvälineistä (setelit ja kolikot) ja luottolaitosten talletuksista keskuspankissa (reservit). Rahapolitiikan välineitä ovat tyypillisesti juoksuajaltaan lyhyet vakuudelliset luotto-operaatiot tai velkakirjojen osto- tai myyntioperaatiot, joilla keskuspankki ohjaa keskuspankkirahan määrää ja asettaa keskuspankkiluottojen ja -talletusten korkotason. Rahapolitiikalla keskuspankki vaikuttaa luottojen kasvuun ja yleiseen korkotasoon kansantaloudessa.
Rahapolitiikan keskeisiä tavoitteita ovat hintavakaus, eli rahan ostovoiman ylläpitäminen, sekä työllisyys ja talouskasvu. Lisäksi rahapolitiikalla huolehditaan vakavaraisten luottolaitosten maksuvalmiudesta.
Käytetyt lähteet: Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, VIII osaston 2 luku, Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussääntö, Laki Suomen Pankista (214/1998)Kirjoittaja: Mika Pösö
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:rahapolitiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:rahapolitiikka.)