Oikeustiede:prosessiekonomia

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

prosessiekonomia

prosessiekonomia
Definition oikeudenkäyntimenettelyn joutuisuus ja kohtuuhintaisuus
Explanation

Prosessiekonomia on korvannut aikaisemmin prosessioikeuden ylimpänä periaatteena pidetyn tarkoituksenmukaisuusperiaatteen, jonka mukaan prosessin tuli olla varmaa, nopeaa ja halpaa. Prosessiekonomia liittyy nimenomaan oikeudenkäynnin järjestämiseen kustannustehokkaasti eli riittävän nopeaksi ja edulliseksi. Siten kyseessä ei ole oikeusperiaate, vaan kysymys on oikeudenkäynnin tarkoituksenmukaisesta järjestämisestä.

Tuomarin tulee kuitenkin huolehtia siitä, että asia käsitellään ja ratkaistaan joutuisasti ilman aiheetonta ajanhukkaa ja että oikeudenkäynnistä aiheutuisi mahdollisimman vähän työtä ja kustannuksia sekä asianosaisille että tuomioistuimille. Tässä tarkoituksessa tuomari voi asettaa asianosaisille eräitä määräaikoja, torjua tarpeettoman todistelun ja käyttää oikeudenkäyntikulusanktiota, mikäli asianosainen tarpeettomasti viivyttää oikeudenkäynnin etenemistä.

Mikäli prosessi on hidas ja kallis, on se omiaan nostamaan asianosaisten prosessikynnystä eli estämään prosessin käynnistymisen silloinkin, kun oikeudenkäynnille olisi objektiivisesti arvioiden perusteita. Toisaalta tietoisuus ratkaisujen viipymisestä voi aikaansaada aiheettomia oikeudenkäyntejä tai perusteettomia ja viivyttämistarkoituksessa tehtäviä muutoksenhakuja.
Additional Information
Kirjoittajat: Johanna Niemi ja Veera Löthman

Sources

FrändeD&al2012, TirkkonenT1969, HavansiE2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:prosessiekonomia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:prosessiekonomia.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →