Oikeustiede:perintöstatuutti

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

perintöstatuutti

perintöstatuutti
Definition perimykseen sovellettava laki
Explanation Perintöstatuutti viittaa perimykseen sovellettavaan lakiin. Se määräytyy lopullisesti vasta henkilön kuoltua. Muun muassa kuolinhetken kansalaisuus- tai asuinpaikka voi muodostua perimykseen sovellettavaksi laiksi tai perimykseen sovellettava laki voi perustua lakiviittaukseen.

Perintöstatuutilta on perinteisesti edellytetty pysyvyyttä. Pysyvyyden vaatimuksen voi kuitenkin ajatella loiventuneen. Aiemmin perimykseen sovellettiin monissa valtioissa henkilön kansalaisuusvaltion lakia, vaikka myös asumiseen perustuvia liittymäperiaatteita käytettiin. Tämä lähtökohta on Euroopassa muuttunut viimeistään Euroopan unionin laatiman perintöasetuksen voimaantultua. Perintöasetuksessa keskeinen liittymäperiaate on asuinpaikka.

Lainvalintasäännöt saattavat myös mahdollistaa, että yksilö voi itse valita perimykseen sovellettavan lain eli tehdä testamentissaan lakiviittauksen. Riippuu lainvalintasäännöistä, minkä valtion lakiin yksilö voi viitata. Perheoikeudellisissa asiaryhmissä lakiviittausmahdollisuutta on perinteisesti rajoitettu heikomman suojaan perustuen. Siten esimerkiksi perintöasetuksen perusteella on mahdollista viitata ainoastaan kansalaisuusvaltion lakiin.
Additional Information
Kirjoittaja: Katja Karjalainen

Related Concepts

Sources

HelinM2013, s. 604-607, KarjalainenK2014

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 4.4.2020: Oikeustiede:perintöstatuutti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:perintöstatuutti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →