Oikeustiede:perinnönjako/laajempi kuvaus

Tieteen termipankista

Palaa takaisin käsitesivulle

Jaon käynnistäminen. Jokaisella pesän osakkaalla, osakkaan velkojalla, jonka saatavasta on osuus pesässä ulosmitattu, perintöosuuden luovutuksensaajalla, avustukseen oikeutetulla henkilöllä ja eloonjääneellä puolisolla siinäkin tapauksessa, että hän ei ole osakas, on oikeus vaatia perinnönjakoa. Perinnönjako voidaan toimittaa joko sovintojakona (sopimusjakona) tai toimitusjakona.

Jakoedellytysten varmistaminen. Ennen perinnönjaon aloittamista on varmistauduttava mm. siitä, että pesä on selvitetty, perunkirjoitus toimitettu, tiedossa olevat velat maksettu, tarkoitemääräys täytetty sekä kaikki osakkaat ja muut edellä mainitut henkilöt kutsuttu todisteellisesti jakotoimitukseen. Samalla on varmistauduttava siitä, että vajaavaltaisen pesän osakkaan edustaminen on järjestetty lain edellyttämällä tavalla. Jos edunvalvoja ei ole saman kuolinpesän osakas kuin hänen lapsensa, edunvalvoja voi edustaa lasta perinnönjaossa. Eturistiriitatilanteessa lapselle on määrättävä edunvalvojan sijainen.

Jakokokoukset. Perinnönjaon toimittamiseksi jakoon osalliset on kutsuttuva perinnönjakokokoukseen. Tavallisesti perinnönjaon toimittamiseksi tarvitaan useita perättäisiä jakokokouksia, joissa neuvotellaan tulevan jaon sisällöstä.

Omaisuuden arvostaminen. Omaisuus arvostetaan perinnönjaossa jakohetken mukaiseen arvoonsa.

Jako-osuuksien määräytyminen. Jos perittävä ei ole tehnyt omaisuudestaan testamenttia, määräytyy jokaisen perillisen suhteellisen perintöosan suuruus lakimääräistä perimysjärjestystä koskevien säännösten mukaisesti. Jos taas perittävä on tehnyt testamentin, joka on saanut lainvoiman, se on pantava jaon perustaksi. Suhteellisen perintöosuuden avulla lasketaan jokaisen jako-osakkaan arvomääräinen perintöosuus jäämistöstä. Arvomääräinen perintöosuus toteutetaan jäämistöomaisuudesta. Jokaisella pesän osakkaalla on periaatteessa oikeus saada itselleen osa kaikenlaatuisesta omaisuudesta, mutta käytännössä tämä oikeus ei ole ehdoton. Ellei jakoa muutoin saada aikaan, perinnönjaossa on perustettava yhteisomistussuhde jäämistöön kuuluvaan omaisuuteen, tai jäämistöön kuuluva omaisuus on myytävä jaon toimittamiseksi.

Jakokirja. Perinnönjaosta on laadittava jakokirja. Toimitusjaossa jakokirjan allekirjoittaa yksin pesänjakaja. Jos perinnönjako perustuu osakkaiden keskinäiseen sopimukseen, on kaikkien osakkaiden allekirjoitettava jakokirja ja kahden esteettömän todistajan on todistettava se oikeaksi.

Perinnönjaon moite. Perinnönjaon toimittamisesta alkaa jaon moiteaika, joka toimitusjaossa on kaikissa tapauksissa kuusi kuukautta ja sopimusjaossa muotovirheen perusteella kuusi kuukautta. Aineelliseen virheeseen sopimusjaossa on vedottava kohtuullisessa ajassa jaon toimittamisesta.

Kirjoittaja: Urpo Kangas