Oikeustiede:palkansaajan eläke
palkansaajan eläke
palkansaajan eläke |
Yksityisellä työnantajalla on velvollisuus vakuuttaa työntekijän eläkelain (395/2006) mukaan kaikki 17–68-vuotiaat työntekijänsä, joiden ansiot ylittävät vakuuttamisvelvollisuuden alarajan. Velvollisuudesta on vähäisiä poikkeuksia. Vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja nousee asteittain. Merimieseläkelaki (1290/2006) kattaa henkilöt, jotka tekevät merimieslaissa tarkoitettua työtä ulkomaanliikenteeseen käytettävässä suomalaisessa kauppa-aluksessa. Jäänmurtajissa merimieseläkelakia sovelletaan miehistöön ja työsopimussuhteessa olevaan päällystöön. Julkisten alojen eläkelaki (81/2016) kattaa kunnallisen, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon ja Kansaneläkelaitoksen toimihenkilöiden työeläketurvan. Kunnallisen eläketurvan piiriin kuuluvat kuntien ja kuntayhtymien sekä tietyin edellytyksin kunnallisten osakeyhtiöiden tai yhdistysten palveluksessa olevat henkilöt. Myös kunnalliset perhehoitajat ja omaishoitajat sekä kunnalliset luottamushenkilöt kuuluvat kunnallisen eläketurvan piiriin. Valtion palveluksessa olevat virkamiehet ja työntekijät sekä eräät opetusalan ja yliopistojen palveluksessa olevat henkilöt ovat valtion eläketurvan piirissä. Evankelis-luterilaisen kirkon eläketurva kattaa evankelis-luterilaiseen kirkkoon, sen seurakuntaan tai seurakuntayhtymään virka- tai työsuhteessa olevat henkilöt.
Työnantaja ja palkansaaja maksavat kumpikin työeläkevakuutusmaksua palkansaajan bruttopalkan perusteella. Työnantaja pidättää työntekijän osuuden hänen palkastaan ja tilittää eläkelaitokseen koko työeläkevakuutusmaksun.Kirjoittaja: Pentti Arajärvi
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:palkansaajan eläke. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:palkansaajan eläke.)