Oikeustiede:oikeusvarmuus (eurooppaoikeus)

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

oikeusvarmuus (eurooppaoikeus)

oikeusvarmuus (eurooppaoikeus)
Definition oikeusvarmuudelle ei ole yksiselitteistä määritelmää, sillä se on oikeusjärjestyksen perustavaa laatua oleva kirjoittamaton yleinen oikeusperiaate
Explanation

Oikeusvarmuuden periaate edellyttää, että oikeusvaikutuksen omaavien päätösten tulee olla sekä ennakoitavia että hyväksyttäviä. Oikeusvarmuuden periaatteeseen liittyvä oikeusturvaodotus voidaan liittää kahteen seikkaan: mielivallan ja ennakoimattoman lainkäytön tai päätöksenteon kieltoon sekä siihen, että päätöksen tulee olla materiaalisesti oikeudenmukainen ja vastata tapahtuneita tosiasioita. Varsin yleisesti katsotaankin, että lainkäytössä ja hallinnollisessa päätöksenteossa ennakoitavuuden tulee liittyä jutun tosiasioihin ja relevanttiin normistoon.

Käytännössä oikeusvarmuuden periaate on eurooppaoikeudessa tullut sovellettavaksi silloin, kun on kyse taannehtivan lainsäädännön kiellosta, oikeutettujen odotusten suojasta, saavutettujen oikeuksien suojasta, prosessuaalisiin määräaikoihin liittyvästä ennakoitavuudesta sekä EU:n monikielisyydestä seuraavien käännösongelmien aiheuttamasta ennakoimattomuudesta. Viimeaikoina oikeuskäytäntöä on syntynyt myös oikeusvoiman ja oikeusvarmuuden yhteydestä.

Oikeusvarmuus niveltyy terminä etenkin mannereurooppalaiseen oikeuskulttuuriin (rättssäkerhet, Rechtssicherheit, Securité juridique) ja se ei näin ollen ole sama kuin englanninkielinen termi rule of law, joka puolestaan viittaa oikeusvaltioperiaatteeseen, saksaksi Rechtstaat. Englanniksi oikeusvarmuus kääntyy termiksi legal certainty.
Additional Information
Kirjoittaja: Juha Raitio

Equivalents

legal certaintyenglanti
Securité juridiqueranska
rättssäkerhetruotsi
Rechtssicherheitsaksa

Related Concepts

Sources

AarnioA1987, GustafssonH2002, Joutsamo&al2000, PaunioE2011, PeczenicA1989, RaitioJ2003, RaitioJ2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.9.2021: Oikeustiede:oikeusvarmuus (eurooppaoikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeusvarmuus (eurooppaoikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg