Oikeustiede:metsien hoito ja käyttö
metsien hoito ja käyttö
metsien hoito ja käyttö |
Metsälain (1093/1996) tavoitteena on edistää taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää metsien hoitoa ja käyttöä siten, että metsät antavat kestävästi hyvän tuoton samalla, kun niiden biologinen monimuotoisuus säilytetään. Metsälain tavoitesäännöksen taustalla on Euroopan toisessa metsäministerikonferenssissa Helsingissä vuonna 1993 hyväksytty Euroopan metsien kestävää hoitoa ja käyttöä koskeva määritelmä, jonka mukaan metsien kestävä hoito ja käyttö tarkoittaa metsien ja metsämaiden hoitoa ja käyttöä siten, että säilytetään niiden monimuotoisuus, tuottavuus, uusiutumiskyky, elinvoimaisuus ja mahdollisuus toteuttaa nyt ja tulevaisuudessa merkityksellisiä ekologisia, taloudellisia ja sosiaalisia toimintoja paikallisilla, kansallisilla, alueellisilla ja maailmanlaajuisilla tasoilla sekä siten, ettei aiheuteta vahinkoa muille ekosysteemeille. Metsien kestävä hoito ja käyttö määritellään myös vuonna 1994 vahvistetussa metsätalouden ympäristöohjelmassa, ja myös tämä määritelmä on metsälain tavoitesäännöksen taustalla.
Metsälakia sovelletaan metsän hoitamiseen ja käyttämiseen metsätalousmaaksi luettavilla alueilla. Oikeudellisessa mielessä metsien kestävä hoito ja käyttö kytkeytyy nimenomaan metsätalousmaalla ja metsälain soveltamisalan piirissä tehtäviin metsätaloudellisiin toimenpiteisiin. Myös metsätalouden rahoituslainsäädännön tarkoituksena on edistää taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää metsän hoitoa ja käyttöä. Metsän hoitamisella ja käyttämisellä tarkoitetaan esimerkiksi metsälain mukaisia kasvatus- ja uudistushakkuita, puunkorjuuta ja metsän uudistamista sekä metsätalouden rahoituslainsäädännön mukaisia toimenpiteitä, kuten nuoren metsän hoitoa tai juurikäävän hoitoa.
Kirjoittaja: Kimmo Huttunen
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:metsien hoito ja käyttö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:metsien hoito ja käyttö.)