Oikeustiede:merikuljetus

Tieteen termipankista

merikuljetus

merikuljetus
Määritelmä Merikuljetuksessa on yksinkertaisuudessaan kyse ihmisten ja tavaroiden kuljettamisesta meritse.
Selite

Kuljetuksia sääntelee merilaki (674/1994), joka on luonteeltaan merioikeudellinen yleislaki. Se käsittelee hyvin erityyppisiä kysymyksiä kuten laivanisännistöyhtiötä, yhteistä haveria, pelastuspalkkiota, meripanttioikeutta jne. Lain perusrunko on vuodelta 1939, mutta sitä on uusittu moneen otteeseen.

Merilaki on monessa mielessä kansainvälinen laki, jossa ilmenevät sekä pohjoismainen yhteistyö että laajempi kansainvälinen yleissopimustausta. Keskeiset henkilökuljetuksia koskevat määräykset pohjautuvat nk. Ateenan yleissopimukselle ja EU:n asetukselle merimatkustajien oikeuksista, kun taas tavarakuljetuksia koskevat määräykset pohjautuvat nk. Haag-Visbyn sääntöihin vuodelta 1968 (uusien nk. Rotterdam-sääntöjen vuodelta 2008, joiden kansainvälinen hyväksyntä vielä on epäselvä). Säännöstön kansainvälisyys on otettava huomioon lainsäädäntöä tulkittaessa hyödyntämällä kansainvälistä oikeuskäytäntöä ja kirjallisuutta.

Rahdinkuljettajan vastuuta sääntelevät määräykset ovat suurelta osalta pakottavaa oikeutta, josta ei kuljetussopimuksessa voi poiketa asiakkaan vahingoksi. Vastuu rakentuu presumoidulle tuottamusvastuulle (ekskulpaatiovastuulle). Rahdinkuljettajalla on tietty minimivastuu tavaran vahingoittumisesta, häviämisestä tai viivästyksestä. Käytännössä tämä vastuu on samalla rahdinkuljettajan maksimivastuuta. Rahdinkuljettajalla on oikeus rajoittaa vastuunsa tavaravahingoista siten, että tämä vastuu on 2 SDR/kg (n. 2,25 euroa) tavaran bruttopainosta tai 666,67 SDR (n. 750 euroa, ks. kuljetussopimukset) jokaiselta kollilta tai muulta tavarayksiköltä. Henkilövahinkojen puolella on vastaavia rajoituksia. Rahdinkuljettajan tahallisuus tai törkeä tuottamus poistaa rahdinkuljettajan mahdollisuudet vastuunrajoituksiin.

Jotta kuljetusasiakas ei menettäisi oikeuttaan vahingonkorvauksiin, hänen on lyhyessä ajassa tehtävä kirjallinen muistutus ja nostettava kanne.

Lähikäsitteet


Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:merikuljetus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:merikuljetus.)