Oikeustiede:maanluonnot

  From Tieteen termipankki

  maanluonnot

  maanluonnot
  Definition maahan liittyvää verovelvollisuutta määrittäviä käsitteitä
  Explanation

  Maanluontoja on ollut kolme: perintöluonto, rälssiluonto ja kruununluonto. Perintöluontoinen maa oli veronalaista maata, rälssi- ja kruununluontoinen maa puolestaan oli eriasteisen verovapauden piirissä. Perintöluonto oli veronalaisen talonpojan maanluonto. Perintöluontoiseen maahan kohdistui täysimääräinen maaveron suoritusvelvollisuus sekä kaikki ylimääräiset rasitukset. Rälssiluontoisen maan eri lajit liittyivät asepalveluksen ja verovapauden laatuun, määrään ja syntyhistoriaan. Kruununluontoiset talot olivat aikoinaan kuninkaan ja kruunun omia ja niitä oli useita eri lajeja. Kaupunkien lahjoitusmaat ovat olleet kaupunkien omistamaa kruununluontoista maata ja kirkollinen maaomaisuus on ollut paljolti kruununluontoista. Kruununluontoisella maalla ei ollut lainhuudatusvelvollisuutta ja siihen liittyi luovutusrajoituksia. Maanluonto muutettiin kruununluontoisen maan siirtyessä yksityisomistukseen.

  Maanluonnot menettivät merkityksensä verovelvollisuuden perusteena vuonna 1925 maaveron lakkauttamisen myötä. Rälssitilat muuttuivat perintöluontoisiksi lain nojalla vuonna 1951. Jako kruununluontoiseen ja perintöluontoiseen maahan lakkasi vuoden 1997 alussa, kun uusi maakaari tuli voimaan. Kruununluontoisen tilan omistajalle tuli samalla lainhuudatusvelvollisuus.
  Additional Information
  Kirjoittaja: Aune Rummukainen


  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 22.9.2023: Oikeustiede:maanluonnot. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:maanluonnot.)