Oikeustiede:luonnonsuojelurikos

    Tieteen termipankista

    luonnonsuojelurikos

    luonnonsuojelurikos
    Määritelmä rikoslaissa säännelty, luonnonsuojelusääntelyn vastaisiin tekoihin ja laiminlyönteihin liittyvä ympäristörikoksen erikoistunnusmerkistö
    Selite

    Ympäristörikossääntely sisältyy rikoslain (39/1889) 48 lukuun, joka lisättiin rikoslakiin vuonna 1995. Luontoon kohdistuvat rikokset on erotettu yleisestä ympäristön turmelemisrikoksen tunnusmerkistöstä (1-4 §) omaksi lajikseen (5-5a §). Myös ympäristön turmelemisen tunnusmerkistö käsittää luontoympäristöön kohdistuvat lainvastaisuuden, kun se tapahtuu aineellisessa lainsäädännössä, esimerkiksi ympäristönsuojelu- tai vesilainsäädännössä tarkoitettujen toimenpiteiden seurauksena. Luonnonsuojelurikoksen tunnusmerkistö on kuitenkin suppeampi ja käsittää luonnonsuojelulainsäädännön, esimerkiksi suojelumääräysten vastaisen toiminnan. Siten perustunnusmerkistö on laissa määritelty näin: " …oikeudettomasti hävittää tai turmelee luonnonsuojelulaissa (9/2023) tai sen nojalla suojeltavaksi tai rauhoitetuksi säädetyn tai määrätyn taikka toimenpiderajoituksen alaisen tai toimenpidekieltoon määrätyn luonnonalueen, eläimen, kasvin tai muun luontoon kuuluvan kohteen". Tunnusmerkistöön kuuluu myös eräitä pääasiassa kansainvälisistä luonnonsuojeluvelvoitteista johtuvia rikkomuksia. Rangaistavuus edellyttää tahallisuutta tai törkeää tuottamusta. Luonnonsuojelurikoksena ei kuitenkaan pidetä tekoa, jonka merkitys luonnonsuojelun kannalta on vähäinen.

    Luonnonsuojelurikoksesta on myös törkeä tekomuoto, joka tulee kysymykseen, kun "rikoksella aiheutetaan vakavaa vaaraa tai vahinkoa eliölajin, luonnonalueen tai muun luontoon kuuluvan kohteen säilymiselle ottaen huomioon rikoksen kohteena olevan eliölajin erityinen harvinaisuus tai uhanalaisuus taikka eliölajille, luonnonalueelle tai muulle luontoon kuuluvalle kohteelle aiheutetun vaaran tai vahingon pitkäaikaisuus tai laaja ulottuvuus". Tässä tapauksessa vain vapausrangaistus tulee kysymykseen. Kummankin tunnusmerkistön osalta tahallisen rikoksen yritys on rangaistava. Jos tekijänä on oikeushenkilö, rangaistus voidaan tuomita yhteisösakkona (rikoslain 9 luku). Alin yhteisösakon rahamäärä on 850 ja ylin 850 000 euroa (2023).
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Erkki J. Hollo

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HolloE2009, Kuusiniemi&al2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:luonnonsuojelurikos. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:luonnonsuojelurikos.)