Oikeustiede:leniency

    Tieteen termipankista

    leniency

    leniency
    Määritelmä kilpailuoikeudellisten sakkojen tai seuraamusmaksujen määräämättä jättäminen tai alentaminen silloin, kun kartelliin tai muuhun kilpailunrajoitukseen osallistunut yritys paljastaa kielletyn järjestelyn tai auttaa sen selvittämisessä
    Selite

    Salaiset kilpailunrajoitukset, erityisesti kartellit, ovat varsin haitallisia markkinoiden toiminnan kannalta samalla, kun niiden paljastaminen on useimmiten vaikeata. Leniency-järjestelyn tarkoituksena on luoda kilpailunrajoitukseen osallistuville yrityksille kannustimia kilpailunrajoitusten paljastamiseen ja samalla lisätä epävakautta niiden toteuttamisessa. Sakkovapautusta ja niiden alentamista haetaan kilpailuviranomaiselta. Kilpailuoikeudellisen sääntelyn rikkomistilanteissa määrättäviä hallinnollisia sanktioita koskeva järjestely tulee erottaa rikosprosessin alaan kuuluvasta syyteneuvottelusta. Vaikka termillä sakko tarkoitetaan yleensä rikosoikeudellista sanktiota, sitä käytetään kilpailuoikeuden alalla vakiintuneesti myös hallinnollisista seuraamusmaksuista.

    Leniency-järjestely on peräisin Yhdysvalloista, josta se on omaksuttu Euroopan unionin ja Suomen kilpailulainsäädäntöön. Englanninkielinen termi on yleisesti käytössä suomenkielisessä oikeuskirjallisuudessa.

    Sakoista vapauttaminen tai niiden alentaminen edellyttää, että yritys toimittaa tietoja ja todisteita, joiden perusteella kilpailuviranomainen voi tehdä yllätystarkastuksen ja todeta kilpailurikkomuksen olemassaolon. Yrityksen on lisäksi lopetettava osallistumisensa kilpailunrajoitukseen, toimittava yhteistyössä kilpailuviranomaisen kanssa koko kilpailunrajoituksen selvittämisen ajan, ja säilytettävä hakemuksensa piiriin kuuluvat todisteet. Yrityksen on myös pidettävä salassa hakemuksensa sisältö ja se, että se on tehnyt hakemuksen tai että se harkitsee hakemuksen tekemistä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Antti Aine

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:leniency. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:leniency.)