Oikeustiede:lähetetty työntekijä/laajempi kuvaus

Tieteen termipankista

Palaa takaisin käsitesivulle

Lähettävän yrityksen on ennen työnteon aloittamista tehtävä työsuojeluviranomaiselle ilmoitus työntekijöiden lähettämisestä Suomeen valtioiden rajat ylittävän palveluntarjontaa koskevan sopimuksen perusteella. Ilmoitusta ei edellytetä, jos yritys lähettää työntekijöitä Suomeen yritysryhmän sisäisellä siirrolla enintään viideksi työpäiväksi. Rakennusalan työssä ilmoitus on aina työn tekemisen edellytys. Ilmoituksessa on oltava mm. lähettävän yrityksen yksilöintitiedot, yhteystiedot, ulkomainen verotunniste ja tiedot vastuuhenkilöistä lähettävän yrityksen sijoittautumisvaltiossa, tilaajan yksilöintitiedot ja yhteystiedot, rakennusalan työssä rakennuttajan ja pääurakoitsijan yksilöintitiedot ja yhteystiedot, lähetettyjen työntekijöiden ennakoitu lukumäärä, lähettävän yrityksen edustajan yksilöintitiedot ja yhteystiedot Suomessa tai tieto perusteesta, jonka nojalla edustajaa ei tarvitse asettaa, työntekijöiden lähettämisen alkamispäivä ja ennakoitu kesto, työntekopaikka ja toimiala, jolla lähetetty työntekijä tulee työskentelemään. Jos nämä tiedot muuttuvat olennaisesti, työn jatkamisen edellytys on, että lähettävä yritys tekee täydennysilmoituksen välittömästi muutosten tapahtuessa. Rakennusalan työssä ilmoituksen toimittaminen myös rakennuttajalle ja pääurakoitsijalle on työn tekemisen edellytys.

Lähettävällä yrityksellä on oltava Suomessa edustaja, joka on lähetetyn työntekijän ja viranomaisten tavoitettavissa koko lähetetyn työntekijän lähetettynä olon ajan. Edustajana voi toimia oikeushenkilö tai luonnollinen henkilö. Edustajaa ei tarvitse nimetä, jos yritys lähettää työntekijöitä Suomeen enintään kymmeneksi työpäiväksi.

Lähettävän yrityksen on pidettävä saatavilla tietyt säädetyt tiedot lähetetyistä työntekijöistä Suomessa koko lähettämisen keston ajan.

Tilaajan on lähettävän yrityksen kanssa tekemissään sopimuksissa tai muutoin käytettävissään olevin keinoin huolehdittava siitä, että lähettävä yritys tekee ilmoituksen työsuojeluviranomaiselle työntekijöiden lähettämisestä ja että lähettävällä yrityksellä on vaadittu edustaja.

Tilaajan on toimitettava lähettävälle yritykselle ne tiedot, jotka se tarvitsee työnantajavelvollisuuksiensa täyttämiseksi vuokratyössä.

Jos rakennusalan työssä lähetetylle työntekijälle ei ole maksettu vähimmäispalkkaa, hän voi ilmoittaa siitä työmaan rakennuttajalle tai pääurakoitsijalle. Ilmoituksen saatuaan rakennuttajan tai pääurakoitsijan on välittömästi pyydettävä lähettävältä yritykseltä selvitys lähetetylle työntekijälle maksetusta palkasta ja siitä, onko palkka säännösten mukainen. Rakennuttajan tai pääurakoitsijan on taas välittömästi toimitettava selvityspyyntö ja lähettävältä yritykseltä saatu selvitys työntekijälle. Selvityspyyntö ja selvitys on edelleen välittömästi työntekijän pyynnöstä toimitettava työsuojeluviranomaiselle.

Lähettävä yritys on velvollinen maksamaan laiminlyöntimaksua, jos se on laiminlyönyt ilmoituksen työntekijöiden lähettämisestä, edustajan asettamisen tai säädettyjen tietojen ja selvitysten saatavilla olon. Tilaaja on velvollinen maksamaan laiminlyöntimaksua, jos tilaaja on työsuojeluviranomaisen pyynnöstä huolimatta laiminlyönyt toimintavelvollisuutensa. Rakennusalan työssä rakennuttaja tai pääurakoitsija on velvollinen maksamaan laiminlyöntimaksua, jos rakennuttaja tai pääurakoitsija, lähetetyn työntekijän ilmoituksen saatuaan, ei ole pyytänyt selvitystä lähettävältä yritykseltä tai antanut saamaansa selvitystä lähetetylle työntekijälle tai lähetetyn työntekijän pyynnöstä huolimatta ei ole toimittanut saamaansa selvitystä työsuojeluviranomaiselle. Laiminlyöntimaksu on vähintään 1 000 euroa ja enintään 10 000 euroa ottaen huomioon laiminlyönnin laatu, laajuus ja toistuvuus. Työsuojeluviranomainen määrää laiminlyöntimaksun ja asettaa maksun suorittamiselle määräajan.

Työntekijöiden lähettämisen ilmoittamisesta annetun lain (447/2016) nojalla mahdollistetaan työntekijöiden lähettämistä koskevan ennakkoilmoituksen käyttöönotto. Ilmoitus tehdään työsuojeluviranomaiselle. Ilmoituksen tarkoituksena on parantaa työsuojeluviranomaisen toteuttaman valvonnan kohdentamista. Pääsääntöisesti jokaisen työntekijöitä Suomeen lähettävän ulkomaisen yrityksen on ennen työnteon aloittamista tehtävä työsuojeluviranomaiselle ilmoitus työntekijöiden lähettämisestä Suomeen valtioiden rajat ylittävän palveluntarjontaa koskevan sopimuksen perusteella. Ilmoitusta työntekijöiden lähettämisestä ei edellytetä, jos yritys lähettää työntekijöitä Suomeen yritysryhmän sisäisellä siirrolla enintään viideksi työpäiväksi. Rakennusalan työssä ilmoitus on kuitenkin aina työn tekemisen edellytys. Ilmoituksen tulee sisältää muun muassa lähettävän yrityksen yksilöintitiedot, yhteystiedot, ulkomainen verotunniste ja tiedot vastuuhenkilöistä lähettävän yrityksen sijoittautumisvaltiossa, tilaajan yksilöintitiedot ja yhteystiedot, rakennusalan työssä rakennuttajan ja pääurakoitsijan yksilöintitiedot ja yhteystiedot, lähetettyjen työntekijöiden ennakoitu lukumäärä, lähettävän yrityksen Suomessa olevan edustajan yksilöintitiedot ja yhteystiedot Suomessa tai tieto perusteesta, jonka nojalla edustajaa ei tarvitse asettaa, työntekijöiden lähettämisen alkamispäivä ja ennakoitu kesto, työntekopaikka sekä toimiala, jolla lähetetty työntekijä tulee työskentelemään.

Jos aiemmin ilmoitetut tiedot muuttuvat olennaisesti, työn jatkamisen edellytys on, että lähettävä yritys tekee täydennysilmoituksen välittömästi muutosten tapahtuessa. Rakennusalan työssä ilmoitusten toimittaminen myös rakennuttajalle ja pääurakoitsijalle on työn tekemisen edellytyksenä.

Lailla saatetaan voimaan myös lähettävän yrityksen velvollisuus maksaa laiminlyöntimaksua ennakkoilmoituksen tekemisen laiminlyönnistä. Työsuojeluviranomainen voi määrätä lähettävän yrityksen maksamaan laiminlyöntimaksua, jos ilmoitusta ei ole tehty tai se on tehty puutteellisesti.