Oikeustiede:kasvinjalostajanoikeus

  From Tieteen termipankki

  kasvinjalostajanoikeus

  kasvinjalostajanoikeus
  Definition kasvinjalostajan yksinoikeus kasvilajikkeen ammattimaiseen hyväksikäyttämiseen
  Explanation

  Kansallisesta kasvinjalostajaoikeudesta säädetään laissa kasvinjalostajaoikeudesta (1279/2009). Euroopan unionin kattavasta kasvinjalostajaoikeudesta säädetään Neuvoston asetuksessa (EY) N:o 2100/94, annettu 27 päivänä heinäkuuta 1994, yhteisön kasvinjalostajanoikeuksista.

  Sekä kansallinen että yhteisön kasvinjalostajanoikeus myönnetään, jos lajike on uusi, muista tunnetuista lajikkeista erottuva, kasvustoltaan yhtenäinen ja tuntomerkeiltään pysyvä. Kansallisen ja yhteisön kasvinjalostajanoikeuden välillä on eräitä eroja, mutta pääperiaatteet ovat molempien suojamuotojen osalta samat.

  Kansallista kasvinjalostajanoikeutta ei myönnetä, jos lajikkeelle on myönnetty EU-kasvinjalostajanoikeus.

  Kasvinjalostajaoikeuden voi saada lajikkeen jalostaja tai se, jolle hänen oikeutensa on siirtynyt.

  Kansallisesta kasvinjalostajanoikeudesta päättää Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira). Kansallinen kasvinjalostajanoikeus voidaan pitää voimassa 30 vuotta hyväksymispäätöstä seuraavan vuoden alusta. Yhteisön kasvinjalostajanoikeus on pääsääntöisesti voimassa 25 vuotta. Puiden ja viiniköynnösten osalta suoja-aika on 30 vuotta.

  Käytetyt lähteet: http://www.evira.fi/portal/fi/kasvit/viljely_ja_tuotanto/lajikkeet/kasvinjalostajanoikeus/, http://www.cpvo.europa.eu/main/en/
  Additional Information
  Kirjoittaja: Marcus Norrgård


  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 30.9.2023: Oikeustiede:kasvinjalostajanoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kasvinjalostajanoikeus.)