Oikeustiede:kansainvälinen perintöoikeus
kansainvälinen perintöoikeus
kansainvälinen perintöoikeus |
Kansainvälinen perintöoikeus käsittää kysymykset tuomioistuimen toimivallasta, sovellettavasta laista ja oikeudellisten päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta perintöasiassa silloin, kun asialla on liittymiä useampaan kuin yhteen valtioon. Kansainvälinen perintöoikeus on kansainvälisen yksityisoikeuden lohko ja se liittyy läheisesti kansainväliseen perheoikeuteen. Kansainvälisestä perintöoikeudesta käytetään myös termiä kansainvälinen jäämistöoikeus.
Keskeinen oikeuslähde on EU:n perintöasetus, joka sisältää säännökset kansainvälisestä toimivallasta, sovellettavasta laista ja toisessa jäsenvaltiossa annettujen päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta sekä eurooppalaisesta perintötodistuksesta. Asetusta on sovellettu 17.8.2015 lähtien EU:n jäsenvaltioissa, lukuun ottamatta Irlantia, Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja Tanskaa.
Suomen kansainvälisestä perintöoikeudesta on säännöksiä myös perintökaaren 26 luvussa. Lisäksi Pohjoismaiden välillä on solmittu perintökonventio (SopS 21/1935). Suomi on sopimusosapuolena Haagin testamentin muotoa koskevien lakiristiriitojen ratkaisemista koskevassa sopimuksessa (SopS 77/1976).Kirjoittaja: Tia Möller
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:kansainvälinen perintöoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kansainvälinen perintöoikeus.)