Oikeustiede:henkilöstön hallintoedustus/laajempi kuvaus
Palaa takaisin käsitesivulle
Henkilöstön hallintoedustus on toteutettava lähtökohtaisesti vuoden kuluessa siitä, kun edellytykset järjestämiselle ovat täyttyneet ja kun vähintään kaksi henkilöstön enemmistöä yhdessä edustavaa henkilöstöryhmää on sitä vaatinut. Kun yrityksessä, jossa henkilöstön edustus on toteutettu, muutetaan hallinnon rakennetta, edustusta on muutettava vastaamaan uutta rakennetta. Mikäli muutos johtuu liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta tai jakautumisesta, muutos henkilöstöedustuksessa voidaan toteuttaa myöhemminkin, kuitenkin viimeistään vuoden kuluessa siitä, kun muuttamista koskeva vaatimus on esitetty.
Henkilöstön edustajilla ja yrityksen valitsemilla toimielimen jäsenillä on samat oikeudet ja velvollisuudet. Henkilöstön edustajilla ja varaedustajilla on oikeus tutustua käsiteltävää asiaa koskevaan aineistoon samassa laajuudessa kuin toimielimen muilla jäsenillä. Henkilöstön edustajalla ei ole oikeutta ottaa osaa yrityksen johdon valintaa, erottamista, johdon sopimusehtoja, henkilöstön työsuhteen ehtoja tai työtaistelutoimenpiteitä koskevien asioiden käsittelyyn. Henkilöstön edustajan äänioikeutta voidaan rajoittaa sopimuksella. Jos yrityksen hallitukseen nimetään vain yksi henkilöstön edustaja, on myös varaedustajalla oikeus osallistua kokouksiin ja käyttää niissä puhevaltaa.
Kun rajat ylittävän sulautumisen tai jakautumisen tuloksena muodostettavan yhtiön sääntömääräinen kotipaikka on Suomessa, hallintoedustus järjestetään henkilöstön hallintoedustusta koskevan lain mukaan. Tietyin edellytyksin sovelletaan kuitenkin henkilöstöedustuksesta eurooppayhtiössä annettua lakia.
Henkilöstön hallintoedustajalla on oikeus työstä vapautukseen hallintoedustusta ja siihen liittyvää henkilöstöedustajien keskinäistä valmistautumista varten. Henkilöstön edustajan irtisanomissuoja vastaa luottamusmiehen ja luottamusvaltuutetun irtisanomissuojaa.