Oikeustiede:ekvivalenssioppi
ekvivalenssioppi
ekvivalenssioppi |
Patenttijulkaisu sisältää eri osioita. Näistä tärkeimmät ovat patenttiselitys ja patenttivaatimukset. Patenttilain 39 §:n ja Euroopan patenttisopimuksen 69 artiklan nojalla patenttivaatimukset määrittävät patentin suojapiirin. Tämä tarkoittaa, että patenttivaatimuksista on luettavissa, mitkä tekniset ratkaisut ovat patentin yksinoikeuden piirissä. Patenttivaatimukset ovat yleensä kuitenkin varsin abstrakteja, minkä vuoksi niitä on tulkittava muun muassa patenttiselityksen (mukaan lukien piirustukset) valossa.
Patentin loukkaus edellyttää lähtökohtaisesti, että käytetystä teknisestä ratkaisusta löytyvät kaikki piirteet, jotka mainitaan patenttivaatimuksessa (sanamuodonmukainen eli identtinen loukkaus).
Siitä, voiko patentin suojapiiri ulottua patenttivaatimusten tulkittua sanamuotoa edemmäs on yksi patenttioikeuden klassisista kiistakysymyksistä. Yhtäältä on esitetty, että patentin suojapiiri ei voi ulottua sanamuotoa edemmäs. Toisaalta on katsottu, että suojan tulee kattaa myös sellaiset ratkaisut, jotka ainoastaan epäolennaisilta osin poikkeavat patenttivaatimusten sanamuodosta. Tällaisesta laajemmasta suojasta käytetään yleensä nimitystä ekvivalenssioppi; suoja kattaa myös patenttivaatimuksen kanssa ekvivalentit (eli samanarvoiset) ratkaisut.
Esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa ekvivalenssioppi on perinteisesti hyväksytty. Sitä vastoin Yhdistyneessä kuningaskunnassa sitä ei ole hyväksytty. On vahvoja viitteitä siitä, että nykyään myös Suomessa ekvivalenssioppi on hyväksytty. Muun muassa Helsingin hovioikeus on ratkaisussaan 16.10.2012 nro 2783 katsonut, että patentin suoja-ala kattaa myös sellaiset elementit, jotka eivät loukkaa patenttivaatimuksia kirjaimellisesti, mutta jotka ratkaisevat teknisen ongelman olennaisesti samanarvoisesti kuin patenttivaatimuksessa esitetyt elementit.Kirjoittaja: Marcus Norrgård
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.10.2024: Oikeustiede:ekvivalenssioppi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ekvivalenssioppi.)