Oikeustiede:edunvalvoja
edunvalvoja
edunvalvoja |
Termi "edunvalvoja" otettiin lakikieleen vuonna 1999 laissa holhoustoimesta (442/1999). Sitä ennen käytettiin termejä "holhooja" ja "uskottu mies".
Edunvalvojat voidaan jakaa lakimääräisiin ja määrättyihin edunvalvojiin sillä perusteella, miten edunvalvojan tehtävä alkaa. Alaikäisen lakimääräisiä edunvalvojia ovat hänen huoltajansa eli tavallisesti lapsen vanhemmat. Jos täysi-ikäinen ei sairauden, henkisen tilan häiriintymisen tai muun vastaavan syyn vuoksi kykene itse hoitamaan asioitaan, niistä huolehtimaan voidaan määrätä edunvalvoja. Edunvalvoja määrätään käräjäoikeudessa, mutta joissakin tapauksissa myös Digi- ja väestötietovirasto (aiemmin maistraatti) voi määrätä edunvalvojan.
Alaikäisellä olevan edunvalvojan tehtävä rajoittuu päämiehen taloudellisiin asioihin, sillä alaikäisen henkilöä koskevia asioita (mm. kasvatus, koulutus, terveydenhoito ja valvonta) hoitaa alaikäisen huoltaja. Täysi-ikäiselle määrättävän edunvalvojan tehtävä määritellään ensisijaisesti edunvalvojan nimittämispäätöksessä. Tehtävän rajoittuminen taloudellisiin asioihin on tällöinkin pääsääntö. Jos tehtävää ei ole päätöksessä määritelty, laissa olevat säännökset osoittavat tehtävän laajuuden.Kirjoittaja: Markku Helin
Käytetyt lähteet
HelinM2001, KangasU1987, VälimäkiP2013
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:edunvalvoja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:edunvalvoja.)