Oikeustiede:avoliitto

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

avoliitto

avoliitto
Definition järjestely, jossa parin osapuolet elävät yhdessä avioliitonkaltaisessa suhteessa solmimatta keskenään avioliittoa
Explanation Pareilla voi olla erilaisia syitä olla solmimatta avioliittoa. Jotkut voivat kokeilla yhteensopivuuttaan ennen sitoutumista. Toiset ovat taloudellisesti tasavertaisia ja itsenäisiä eivätkä siksi koe tarvitsevansa avioliiton antamaa suojaa. Joissakin tapauksissa vihkimisen järjestämiseen ei vain tule ryhdytyksi tai osapuolten välillä on avioliiton este. Vanhempana avoliittoon menevät saattavat pitää avioliiton solmimista huonona ratkaisuna, koska se vaikuttaisi heidän aikaisemmasta parisuhteestaan syntyneiden lasten perintöoikeudelliseen asemaan.


Avoliitto (myös avosuhde, asuinliitto) oli etenkin aikaisemmin oikeudellisesti katsoen turvaton suhde, sillä laki kohteli sen osapuolia, kuten toisilleen vieraita henkilöitä. Nykyisin avoliitot on monissa kysymyksissä rinnastettu avioliittoihin esimerkiksi sosiaali- ja verolainsäädännössä. Suomessa on myös laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta (26/2011), jossa osapuolille annetaan avoliiton purkautuessa mahdollisuus saada hyvitystä yhteisen kotitalouden hyväksi antamastaan panoksesta. Laki ei kuitenkaan koske kaikkia avoliittoja. Huolimatta siitä, että avioliitot ja avoliitot ovat oikeudellisesti lähentyneet toisiaan, niiden oikeusvaikutuksissa on merkittäviä eroja. Parisuhteen muotoa koskeva ratkaisu olisi sen vuoksi tehtävä huolellisen harkinnan perusteella.
Additional Information
Kirjoittaja: Markku Helin

Related Concepts

Sources

Jaakkola&Helin1996, LötjönenS2010, MahkonenS1984

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.3.2020: Oikeustiede:avoliitto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:avoliitto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →