Oikeustiede:Gramex/laajempi kuvaus

Tieteen termipankista

Palaa takaisin käsitesivulle

Tekijänoikeusjärjestöt toteuttavat tekijänoikeuksien kollektiivihallintoa, jonka puitteissa oikeudenhaltijat valtuuttavat järjestön seuraamaan teostensa käyttöä, neuvottelemaan käyttäjien kanssa, myöntämään heille käyttöluvat ja keräämään käytöstä korvaukset, sekä tilittämään kerätyt korvaukset oikeudenhaltijoille. Tekijänoikeusjärjestö edustaa usein tietyn alan tai tiettyjen alojen tekijöitä tai muita oikeudenhaltijoita.

Kollektiivihallinto soveltuu teosten käytön massamarkkinoihin, joilla yksittäinen oikeudenhaltija ei voi järkevästi toteuttaa henkilökohtaista yksinoikeuttaan tai korvausoikeuttaan suhteessa lukuisiin aineistojen käyttäjiin. Oikeudenhaltija siirtää oikeuksiensa hallinnoinnin tekijänoikeusjärjestölle yleensä asiakassopimuksella tai vastaavalla vapaaehtoisella valtuutuksella. Kollektiivihallinto hyödyttää aineistojen käyttäjiä tarjoamalla yhden pisteen, jonka kautta oikeudet ovat keskitetysti saatavissa. Tekijänoikeusjärjestön myöntämän käyttöluvan kattavuutta täydentää sopimuslisenssi laissa erikseen säädetyillä käyttöalueilla, mikäli opetus- ja kulttuuriministeriö on hyväksynyt järjestön tähän tehtävään.

Suomessa tekijänoikeusjärjestöt toimivat rekisteröityinä aatteellisina yhdistyksinä. Varsinaisen tekijänoikeushallinnon lisäksi niillä on oikeudenhaltijoiden edunvalvontaan ja kulttuurin edistämiseen liittyviä tehtäviä. Tekijänoikeusjärjestöjen toimintaa Euroopan Unionissa sääntelee direktiivi tekijänoikeuden ja lähioikeuksien kollektiivisesta hallinnoinnista sekä usean valtion alueen kattavasta musiikkiteosten oikeuksien lisensioinnista verkkokäyttöä varten sisämarkkinoilla (2014/26/EU). Direktiivi on saatettava voimaan jäsenvaltioissa viimeistään 10.4.2016.