Kirjallisuudentutkimus:wên ja wu

  Tieteen termipankista

  Tällä käsitteellä ei ole otsikon muodostavia nimityksiä.

  Selite

  Kiinalaisen näytelmän perinteiset päälajit, joista wên liittyy siviilielämään ja wu sotilaselämään. Karkeaan skenaarioon pohjautuvat näytelmäesitykset sisältävät proosa ja runomuotoista dialogia, tanssia, pantomiimia, akrobatiaa ja oopperamaista laulua. Yleensä neliönmuotoisella näyttämöllä esitetyt näytelmät jakautuvat vaihtelevan mittaisiin näytöksiin. Draamaesitystä koskevat konventiot ovat tarkat ja yksityiskohtaiset. Lavastus on äärimmäisen pelkistetty: esim. pöytä voi esittää vuoronperään alttaria, seinää, vuorta, siltaa tai tuomarin penkkiä.

  Henkilöhahmoja on neljää päätyyppiä: shêng (miehet yleensä), tan (naiset yleensä), ching tai hua-lien (voimamiehet) ja ch'ou (ilveilijät). Muinaisia tyylikausia edustavat näyttelijöiden puvut ovat ylellisiä. Näytelmiin sisältyy runsaasti väri- ja muuta symboliikkaa: perinteisesti keisari pukeutuu punaiseen, korkeat virkamiehet keltaiseen; kasvonaamion vihreä viittaa demoneihin, keltainen kavaluuteen jne. Hyvin pitkä parta symboloi sankaruutta ja rikkautta, sininen tai punainen parta yliluonnollista. Nämäusein opettavaisiksi tarkoitetut näytelmät pohjautuvat ikivanhoihinlegendoihin tai historiallisiin tapahtumiin.

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 14.6.2024: Kirjallisuudentutkimus:wên ja wu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:wên ja wu.)