Kirjallisuudentutkimus:trilleri

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

trilleri

trilleri (luo nimityssivu)
Definition jännittävä dramaattisesti etenevä romaani, elokuva tai näytelmä, jonka tapahtumat kietoutuvat usein rikoksen ympärille
Explanation

Trilleri saattaa olla rikos- tai poliisiromaani, kovaksikeitetty dekkari, vakoilukertomus, seikkailuromaani, kauhutarina tms. Lajin juuret ovat goottilaisessa romaanissa ja yleensä kauhukirjallisuudessa, mutta varsinaisesti trilleri kehittyi etenkin anglosaksisissa maissa 1900-luvulla.

Nimekkäitä trillerikirjailijoita ovat esim. englantilaiset John Le Carré, Frederick Forsyth, Alistair MacLean, Hammond Innes, James Hadley Chase, Peter Cheyney ja Eric Ambler, brittiläissyntyinen australialainenNevil Shute sekä yhdysvaltalaiset Robert Ludlum, Harold Robbins ja Tom Clancy. Trillereiden tyypillisiä aiheita ovat vakoilu sekä poliittiset tai talousrikokset. Clancy edustaa nk. teknotrilleriä, jossa käsitellään yksityiskohtaisesti esim. atomiaseteknologiaa.

Suomalainen trillerikirjallisuus on ollut toistaiseksi varsin niukkaa; lajin tunnetuin nykyedustaja on Ilkka Remes. Myös Pentti Kirstilän monet dekkarit - kuten Jäähyväiset presidentille (1979) - voi lukea lajin piiriin.
Additional Information Englannin thrill=jännitys, sensaatio

Equivalents

thriller (luo nimityssivu)englanti
thriller (luo nimityssivu)ruotsi
Thriller (luo nimityssivu)saksa

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 14.5.2021: Kirjallisuudentutkimus:trilleri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:trilleri.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →