Kirjallisuudentutkimus:tendenssiromaani

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

tendenssiromaani

tendenssiromaani
Definition romaani, jossa pyritään ohjaamaan lukijan mielipiteitä tiettyyn suuntaan ja sitä kautta vaikuttamaan moraalisiin arvoihin tai yhteiskunnallisiin oloihin
Explanation Tendenssiromaanilla on tavoiteltu esimerkiksi naisten, lasten, työläisten tai vähemmistöjen aseman parantamista tai edistettty koulutusta, tasa-arvoa, raittiutta tai isämaallisuutta. Monet aateromaanit ovat tendenssimäisiä, sillä niissä edistetään poliittisia, sosiaalisia tai uskonnollisia aatteita. Tendenssiromaaneissa voi olla myös propagandistisia piirteitä. Romaanien päähenkilöt ovat usein stereotyyppisiä positiivisia sankareita ja menestyksellisiä tiennäyttäjiä.

Monet sosialistiseen realismiin ja työläiskirjallisuuteen kuuluvat romaanit pyrkivät vaikuttamaan lukijan mielipiteisiin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yhteiskunnallista realismia edusti myöhemmin Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut John Steinbeck, jonka tunnetuin romaani Grapes of Wrath (suom. Vihan hedelmät, 1939) käsittelee 1930-luvun lamasta seurannutta suurtyöttömyyttä.

Myös monet suomalaiset kirjailijat ovat pyrkineet lukijan mielipiteen muokkaamiseen ja epäkohtien parantamiseen. Esimerkkejä suomalaisesta tendenssiromaanista ovat Arvid Järnefeltin Isänmaa (1893) ja Maila Talvion Katkelmia naisylioppilaan elämästä (1916).

Equivalents

tententious novel (luo nimityssivu)englanti
Tendenzroman (luo nimityssivu)saksa

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, MäkinenO2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.11.2020: Kirjallisuudentutkimus:tendenssiromaani. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:tendenssiromaani.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →