Kirjallisuudentutkimus:tekstikritiikki

Tieteen termipankista

tekstikritiikki

tekstikritiikki
Määritelmä metodi, jonka avulla pyritään selvittämään kirjallisten dokumenttien aitous ja niiden alkuperäinen, kirjoittajan tarkoittama muoto
Selite

Tekstikritiikin kohteena voi olla mikä tahansa kirjallinen teos. Ensisijaisesti on kuitenkin paneuduttu sellaisiin kirjoituksiin, joiden perusmuoto on syntynyt ennen kirjapainotaidon keksimistä. Tekstikritiikin historia ulottuu 1300-luvulle.

Tekstin ulkonaisen muodon selvittämisessä on vanhastaan turvauduttu paleografiaan ja myöhemmin esim. ultraviolettisäteisiin ja tilastollisiin menetelmiin. Usein tekstikriittinen tutkija ei pysty löytämään käsikirjoituksen alkuperäiskappaletta, vaan joutuu vertailemaan eri versioita siitä. Yleensä jokainen kopioimalla tehty teksti sisältää aukkoja ja lisäyksiä, virheellisesti kirjoitettuja tai väärin ymmärrettyjä kohtia. Käsikirjoitus voi myös olla osin turmeltunut ulkonaisen vaurion tai tahallisen väärennöksen takia.

Kriittisellä editiolla tarkoitetaan julkaisua, joka sisältää tiedot ainakin tärkeimmistä käsikirjoitusten eri versioista, ja jossa on pyritty ottamaan huomioon käsikirjoitusten eri lukutavat.
Lisätiedot Ks. myös tekstikritiikki Tekstuaalitieteiden sanastossa.

Erikieliset vastineet

textual criticismenglanti (English)
critique textuelle (luo nimityssivu)ranska (français)
textkritikruotsi (svenska)
Textkritiksaksa (Deutsch)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:tekstikritiikki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:tekstikritiikki.)