Kirjallisuudentutkimus:tekijänoikeus

From Tieteen termipankki

tekijänoikeus

tekijänoikeus
Explanation

Oikeus, joka kirjallisen, taiteellisen tai tieteellisen tekstin tekijällä on teoksiinsa. Tekijänoikeus sisältää yksinomaisen oikeuden määrätä teoksesta valmist(utt)amalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin. Julkistetusta teoksesta on sitaattioikeuden nojalla lupa ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Siteeraamiseen ei tarvita lupaa, mutta lähde tulisi mainita. Julkistetusta teoksesta saa valmistaa kopioimalla muutamia kappaleita yksityiskäyttöä varten.

1500-luvun puoliväliin saakka kirjailijoilla oli vähän tai ei lainkaan turvaa plagiointia tai piraattipainoksia vastaan. Tekijänoikeuksien kehitys alkoi Englannista 1700-luvulla, kun tekijänoikeuslaki säädettiin vuonna 1709. Sen mukaan kirjojen myynnistä saatavat tulot kuuluivat myös kirjoittajille, kun tätä aiemmin ne olivat kuuluneet yksinomaan kirjanpainajille. Sittemmin tekijänoikeus kuului Ranskan suuren vallankumouksen ja Yhdysvaltain perustuslain julistamiin perusoikeuksiin. Taustalla tekijänoikeuksien kehittymisessä oli myös lukutaidon lisääntyminen ja kirjojen painosmäärän suuri kasvu. Kansainvälinen Bernin yleissopimus tekijänoikeuksista säädettiin 1886: tämän jälkeen tekijänoikeuksiin on jouduttu tekemään usein muutoksia tietotekniikan kehityksen vuoksi.

Tekijänoikeuden suoja-aika on 70 vuotta. Suoja lasketaan tekijän kuolinvuoden päättymisestä.

Equivalents

derechos de autor (luo nimityssivu)espanja
diritto d'autore (luo nimityssivu)italia
ius auctorum (luo nimityssivu)latina
propriété artistique et Iittéraire (luo nimityssivu)ranska
Urheberrecht (luo nimityssivu)saksa
avtorskoje pravo (luo nimityssivu)venäjä
autoriõigus (luo nimityssivu)viro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, VarpioY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.1.2023: Kirjallisuudentutkimus:tekijänoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:tekijänoikeus.)