Kirjallisuudentutkimus:rondeau

  From Tieteen termipankki

  rondeau

  rondeau (sitaattilaina)
  Definition 1200-luvulla syntynyt ranskalainen runomuoto, alkuaan piiritanssilaulu; rondo
  Explanation Rondeau muodostui yleensä kolmesta säkeistöstä, jotka rakentuivat 13 tai 15 tavallisesti 8-10-tavuisesta, vain kahta eri riimiä hyödyntävästä säkeestä. Tavanomainen riimikaava oli aabba aabR aabbabR, jossa R tarkoittaa refrengiä. Suosituimmillaan runomuoto oli 1500-luvun Ranskassa. Rondeauta ovat hyödyntäneet esim. ranskalaiset Clement Marot, Alfred de Musset ja Theodore de Banville, saksalaiset G. R. Weckherlin ja Johann Fischart sekä englantilainen A. C. Swinburne. Läheisiä runomuotoja ovat 8-16-säkeinen rondel ja 11-säkeinen roundel. Jälkimmäisen riimikaava oli yleensä abaR bab abaR. Roundeau tai sitä läheisesti muistuttava saksalainen runomuoto tunnetaan myös nimillä Ringelgedicht, Ringelreim ja Rundreim.
  Additional Information ranskan ronde = piirileikki

  Equivalents

  rondeauenglanti
  Rondeausaksa

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:rondeau. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:rondeau.)


  Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.