Kirjallisuudentutkimus:qasida

  From Tieteen termipankki

  qasida

  qasida
  Definition arabialaisessa ja persialaisessa runoudessa jokainen seitsemää säettä pitempi, yleensä riimitetty runoelma; ylistysruno
  Explanation

  500-luvulla Arabiassa syntyneen qasida-muodon ottivat sittemmin käyttöönsä myös monet persiaksi, turkiksi ja urduksi kirjoittaneet runoilijat. Qasidat vaihtelevat aiheiltaan ja tyyliltään; ne voivat olla elegisiä, satiirisia, uskonnollisia, mystisiä, jopa poliittisia. Laajimmillaan qasida voi käsittää jopa kolmesataa säettä.

  Maineikas varhainen qasidakokoelma on seitsemän ylistysrunoa käsittävä Mu'allaqat (500-l.). Qasidan myöhempiä mestareita ovat arabialaiset al-Mutanabbi (k. 965) ja Ibn al-Farīd (k. 1235) sekä persialaiset Anvārī (k. 1168 jälkeen) ja Sa'dī (k. 1292). Länsimaissa runomuotoa ovat jäljitelleet mm. englantilainen Alfred Tennyson runossaan "Locksley Hall" (1842) ja saksalainen kreivi August von Platen-Hallermund kokoelmassaan Ghaselen (1821).
  Additional Information arabiankielisestä sanasta قصيدة (qaṣīda)

  Equivalents

  qasidaenglanti

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 25.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:qasida. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:qasida.)