Kirjallisuudentutkimus:postilla

    Tieteen termipankista

    postilla

    postilla
    Määritelmä Raamatun tekstin saarnanomainen selitys; saarnakokoelma kotihartautta ja yksityistä hartaudenharjoitusta varten
    Selite

    Kuuluisa postilla on esimerkiksi Martin Lutherin Kirchenpostille (1527, Kirkkopostilla), joka sisältää epistola- ja evankeliumisaarnoja. Tunnetuin suomalainen lajin edustaja on Ericus Erici Sorolaisen Postilla Eli Vlgostoimitus nijnen Evangeliumitten päälle cuin ymbäri Aiastaian saarnatan Jumalan Seuracunnasa (1621, 1625). Sorolaisen selityksille on ominaista järkeilevä ja viileän asiallinen, arkikokemuksesta ammentava tyyli. Hän perustelee rikkaan miehen janoa helvetissä:

    Kieli täsä enimmäst piinataan sentähden, että hän sen kanssa oli enimmäst syntiä tehnyt ylensyömisesä ja -juomisesa, sen kanssa väärin vannonut, Jumalan nimeä pilkannut ja häväisnyt ja hänen lähimäistäns panetellut.
    Kirjallisuushistoriallisesti merkittävä on myös Johan Wegelius nuoremman Se Pyhä Evangeliumillinen Walkeus Taiwallisesa Opisa ja Pyhäsä Elämässä (1747-49). Postilla-nimitystä on joskus käytetty maallisessakin merkityksessä: Bertolt Brechtin tuotantoon kuuluu useina laitoksina ilmestynyt, perinteisen postillan konventioita enemmän tai vähemmän ironisesti hyödyntävä runokokoelma Hauspostille (1. p. 1927, Kotipostilla), johon sisältyy myös arkkiveisujen ja balladien aineksia.
    Lisätiedot Latinan post illa (verba textus)=näiden (tekstisanojen) jälkeen

    Erikieliset vastineet

    postilenglanti (English)
    sermonnaireranska (français)
    postillaruotsi (svenska)
    Postillesaksa (Deutsch)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 20.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:postilla. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:postilla.)