Kirjallisuudentutkimus:pilaeepos

  From Tieteen termipankki

  pilaeepos

  pilaeepos
  Definition eeppinen runoelma, jossa arkista tai triviaalia aihetta kuvataan ylevään tyyliin
  Explanation

  Pilaeepoksessa kevyt tai yksinkertainen aihe saa ylevän ja liioittelevan käsittelyn ja tavallisia henkilöitä kuvataan satiirisesti sankarillisin ilmauksin. Pilaeepoksessa parodioidaan sellaisia eeppisen runouden konventioita kuten invokaatio, omistus, eeppinen vertaus, taistelukuvaukset ja jumalallinen väliintulo.

  Varhaisin tunnettu pilaeepos on homeerisen eepoksen parodia Batrakhomyomakhia (400-200-l. eKr., Sammakkojen ja hiirten taistelu). Pilaeepokset olivat suosituimmillaan 1600-1700-luvun Englannissa. Maailmankirjallisuuden kuuluisin lajin edustaja lienee Alexander Popen The Rape of the Lock (1714, Kiharan ryöstö), jota tekijä itse nimitti sankarillis-koomiseksi (engl. mock-heroic) runoksi. Aiheena on kahden perheen riitautuminen, joka aiheutuu siitä "skandaalista"”, että lordi Petre on tullut leikanneeksi kiharan neiti Arabella Fermorin hiuksista. Klassikko on myös italialaisen Alessandro Tassonin burleski La secchia rapita (1624, Ämpärin ryöstö). Runoelmassa kerrotaan sangon anastamisesta, joka aiheuttaa sodan Bolognan ja Modenan kaupunkien välillä. Tunnetuin ranskalainen pilaeepos on Paul Scarronin ivamukaelma Le Virgile travesti (1648-53) Vergiliuksen Aeneis-eepoksesta.

  Equivalents

  mock-epicenglanti
  komisches Epossaksa
  koomiline eeposviro

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003, OjalaA

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:pilaeepos. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:pilaeepos.)