Kirjallisuudentutkimus:pilaeepos

    Tieteen termipankista

    pilaeepos

    pilaeepos
    Määritelmä eeppinen runoelma, jossa arkista tai triviaalia aihetta kuvataan ylevään tyyliin
    Selite

    Pilaeepoksessa kevyt tai yksinkertainen aihe saa ylevän ja liioittelevan käsittelyn ja tavallisia henkilöitä kuvataan satiirisesti sankarillisin ilmauksin. Pilaeepoksessa parodioidaan sellaisia eeppisen runouden konventioita kuten invokaatio, omistus, eeppinen vertaus, taistelukuvaukset ja jumalallinen väliintulo.

    Varhaisin tunnettu pilaeepos on homeerisen eepoksen parodia Batrakhomyomakhia (400-200-l. eKr., Sammakkojen ja hiirten taistelu). Pilaeepokset olivat suosituimmillaan 1600-1700-luvun Englannissa. Maailmankirjallisuuden kuuluisin lajin edustaja lienee Alexander Popen The Rape of the Lock (1714, Kiharan ryöstö), jota tekijä itse nimitti sankarillis-koomiseksi (engl. mock-heroic) runoksi. Aiheena on kahden perheen riitautuminen, joka aiheutuu siitä "skandaalista"”, että lordi Petre on tullut leikanneeksi kiharan neiti Arabella Fermorin hiuksista. Klassikko on myös italialaisen Alessandro Tassonin burleski La secchia rapita (1624, Ämpärin ryöstö). Runoelmassa kerrotaan sangon anastamisesta, joka aiheuttaa sodan Bolognan ja Modenan kaupunkien välillä. Tunnetuin ranskalainen pilaeepos on Paul Scarronin ivamukaelma Le Virgile travesti (1648-53) Vergiliuksen Aeneis-eepoksesta.

    Erikieliset vastineet

    mock-epicenglanti (English)
    komisches Epossaksa (Deutsch)
    koomiline eeposviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003, OjalaA

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:pilaeepos. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:pilaeepos.)