Kirjallisuudentutkimus:pamfletti

    Tieteen termipankista

    pamfletti

    pamfletti
    Määritelmä alkuaan häväistyskirjoitus, myös lentolehtinen tai -kirjanen, sittemmin arvostelevaan, vastustavaan tai provosoivaan tyyliin laadittu lyhyehkö mielipidekirja tai tutkielma ajankohtaisesta politiikkaa, uskontoa tai taidetta käsittelevästä aiheesta
    Selite

    Erityisen paljon pamfletteja julkaistiin 1700- ja 1800-luvulla. Tunnettuja pamfletisteja ovat esim. englantilaiset Sir Thomas More, john Milton, Daniel Defoe ja Percy Bysshe Shelley sekä irlantilainen Jonathan Swift. Viimeksi mainitulta on suomennettu valikoima Irlantilaisia pamfletteja (1998), johon sisältyy mm. raa'an ironinen mielipidekirjoitus A Modest Proposal from Preventing the Children of the Poor People in Ireland from being a Burden to their Parents or Country; and for making them beneficial to their PubIick (1729, Vaatimaton ehdotus).

    1960-luku ja 197=-luvun alku olivat sekä Ruotsissa että Suomessa osallistuvien, yhteiskunnallisten pamflettien kulta-aikaa. Tunnetuimpia ruotsalaisia pamfletisteja ja dokumentaaristen mielipidekirjojen (raporttien) tekijöitä olivat Sara Lidman, Göran Palm, Jan Myrdal ja Sven Lindqvist. Suomessa pamfletteja varten perustettiin 1968-70 monia kirjasarjoja, kuten Tammen Huutomerkki, Gummeruksen Sipuli, Kariston Näkökulma, Kirjayhtymän Omega, Otavan Suunta ja Weilin+Göösin Ärrä; suurimpiin myyntimenestyksiin kuuluivat Kauko Kareen kekkosvastainen pamfletti Tähän on tultu (1967) ja kirkon toimintaa kritisoiva Terho Pursiaisen Uusin testamentti (1969). Kohuttuja kirjallisuusaiheisia pamfletteja ovat olleet Olavi Paavolaisen Suursiivous eli kirjallisessa lastenkamarissa (1932), Jan Blomstedtin ja Esa Saarisen Punk-Akatemia (1980) sekä Markku Eskelisen ja Jyrki Lehtolan Jälkisanat. Sianhoito-opas (1987).
    Lisätiedot Nimitys pamfletti juontanee 1100-luvulla ilmestyneestä suositusta latinankielisestä eroottisesta runoelmasta "Pamphilus" (kreikan Pamphilos= kaikkien rakastama).

    Erikieliset vastineet

    panfletoespanja (español)
    libelloitalia (italiano)
    pamflettruotsi (svenska)
    Pamphletsaksa (Deutsch)
    pamfletvenäjä (русский)
    pamflettviro (eesti)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:pamfletti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:pamfletti.)