Kirjallisuudentutkimus:päiväkirja

    Tieteen termipankista

    päiväkirja

    päiväkirja
    Määritelmä säännöllisesti tehdyt, yksityiset, omaa elämää tilittävät ja kronologisesti etenevät muistiinpanot, jotka voidaan julkaista erillisenä teoksena
    Selite

    Teoksessaan La Découverte de soi (1948) Georges Gusdorf erottaa toisistaan henkilökohtaisen (ranskan journal intime) ja ulkoisia tapahtumia koskevan, raportoivan (journal externe) päiväkirjan. Jälkimmäisessä tunnustuksellisuus ja itseanalyysi eivät ole keskeisessä osassa, kun taas henkilökohtainen päiväkirja keskittyy kirjoittajan ajankohtaisiin yksityiselämän kysymyksiin. Philippe Lejeune toteaa teoksessaan L'Autobiographie (1988), ettei täysin intiimiä päiväkirjaa olekaan, koska myös salassa kirjoitettuun päiväkirjaan sisältyy kommunikatiivinen asenne tai dialoginen ele.

    Monien kirjailijoiden - kuten Goethen ja André Giden - päiväkirjoja on julkaistu heidän kuoltuaan, useimmiten enemmän tai vähemmän toimitettuina. Englantilaisen Samuel Pepysin (1633-1703) postuumi The Diary of Samuel Pepys (1825) kuuluu tunnustus- ja päiväkirjakirjallisuuden klassikoihin. Se oli laadittu salakirjoituksella, joka onnistuttiin tulkitsemaan vasta 1800-luvun alussa. Kuuluisimpiin lajin edustajiin kuuluvat natsien keskitysleirillä Bergen-Belsenissä kuolleen juutalaistytön Anne Frankin (1929-45) Het achterhuis (1947, Nuoren tytön päiväkirja) ja Varhalen rondom het achterhuis (1960, Salaisen siiven tarinoita). Suuri kohu on saatellut myös yhdysvaltalaisen runoilijan Sylvia Plathin(1932-63) tuhatsivuista päiväkirjaa Journals (1982/2000). Lukijoita eivät tässäkään tapauksessa kiinnostaneet pelkästään Plathin kirjalliset ansiot, vaan myös hänen yksityiselämänsä, erityisesti traagisen itsemurhan tausta.

    Suomalaisista kirjailijoista Aino Kallas ja Pentti Saarikoski kuuluvat poikkeuksellisen ahkeriin päiväkirjan kirjoittajiin. Kallaksen kaikki päiväkirjat on julkaistu, Saarikosken päiväkirjoista toistaiseksi vasta osa. Suurta huomiota ja kiistelyä herätti aikanaan Olavi Paavolaisen sotapäiväkirja Synkkä yksinpuhelu (1946). 1990-luvulla sosiologien ja kirjallisuudentutkijoiden kiinnostuksen kohteeksi nousivat myös tavallisten ihmisten päiväkirjat.
    Lisätiedot Latinan diarium=alunp. päivän muona

    Erikieliset vastineet

    diaryenglanti (English)
    journalenglanti (English)
    journalranska (français)
    dagbokruotsi (svenska)
    journalruotsi (svenska)
    Tagebuch (luo nimityssivu)saksa (Deutsch)
    dnevnik (luo nimityssivu)venäjä (русский)
    päevaraamat (luo nimityssivu)viro (eesti)
    päevik (luo nimityssivu)viro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:päiväkirja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:päiväkirja.)


    Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.