Kirjallisuudentutkimus:omistus

    Tieteen termipankista

    omistus

    omistus
    Määritelmä yleensä kirjan alkuun sijoitettu omistuskirjoitus, jonka mukaan teos on kirjoitettu tietyn suosijan tai läheisen ihmisen kunniaksi
    Selite

    Aiemmin, kun kirjailijat olivat suuresti riippuvaisia mesenaattien anteliaisuudesta, omistus ei merkinnyt ainoastaan vähäistä kohteliasta kiitollisuudenelettä, vaan myös ennakoi tulevaa - usein kirjoittajalle taloudellisesti elintärkeää - suosionosoitusta. Omistus koostuu yleensä muutamasta sanasta, mutta joskus se on saanut myös laajemman muodon. Honoré de Balzacin romaani Le Pere Goriot (1835, Ukko Goriot) alkaa perin kaunopuheisella ja ylistävällä omistuksella (suom. Eino Voionmaa):

    Suurelle ja kuuluisalle
    Geoffroy Saint-Hilairelle
    hänen teostensa ja
    hänen neronsa ihailun
    osoitukseksi
    De Balzac
    Omistuskirjoitusten kustannuksella on tehty myös pilaa; esim. Laurence Sternen romaaniin The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman (1759-67, Tristram Shandy) sisältyy monia vähemmän vakavasti otettavia omistuksia. Teos alkaa englantilaiselle valtiomiehelle William Pitt vanhemmalle omistetulla ironisella omistuksella, joka on "kirjoitettu valtakuntamme syrjäisessä kolkassa, vähäisessä olkikattoisessa talossa".

    Erikieliset vastineet

    dedicationenglanti (English)
    dedicaitalia (italiano)
    dédicaceranska (français)
    dedikationruotsi (svenska)
    Dedikationsaksa (Deutsch)
    Zueignungsaksa (Deutsch)
    posvjaštšenijevenäjä (русский)
    pühendusviro (eesti)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:omistus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:omistus.)