Kirjallisuudentutkimus:myyttikritiikki

Tieteen termipankista

myyttikritiikki

myyttikritiikki
Määritelmä tutkimussuuntaus, jossa kaunokirjallisuutta tarkastellaan toistuvien myyttisten mallien ilmentäjänä
Selite

Erityisen suosittua myyttikritiikki oli 1950- ja 1960-luvulla. Suuntauksen klassikoihin kuuluu antropologi James G. Frazerin teos The Golden Bough (1890- 1915) sekä Northrop Fryen teos Anatomy of Criticism (1957). Kirjassaan Frye käsittelee länsimaisen kirjallisuuden traditiota yhtenä suurena, myyttistä kuvastoa ja myyttien ideologiaa kierrättävänä järjestelmänä. Ensin hän rinnastaa kirjallisuudenlajit neljään vuodenaikaan yhdistäen komedian kevääseen, romanssin kesään, tragedian syksyyn ja ironian (satiirin) talveen. Lisäksi hän erottaa viisi sankarihahmoa, jotka seuraavat toisiaan järjestyksessä: myyttinen, romanttinen, ylevä, realistinen ja ironinen. Fryen mukaan länsimainen kirjallisuus on lähtenyt liikkeelle antiikin myyttisestä vaiheesta ja päätyy modernismin ironiseen vaiheeseen.

Myyttikritiikin keskeinen taustavaikuttaja oli sveitsiläinen psykiatri Carl Gustav Jung (1875- 1961) arkkityyppisiä ilmiöitä ja kollektiivista tiedostamatonta koskevilla teorioillaan. Myyttikritiikkiä on kritisoitu reduktionismina, joka jättää huomiotta kulttuuriset ja historialliset erot samoin kuin kaunokirjallisten teosten yksilölliset ominaisuudet. Tekstin tulkitseminen tiukan arkkityyppisesti ja yksilöllisen symboliikan jättäminen huomiotta johtaa helposti yli- tai väärintulkintoihin. Monet antropologit, kuten Margaret Mead, ovat tahdentäneet että kulttuureilla on yhtäläisyyksien ohella huomattavia eroja. Varauksista huolimatta myyttikriittisellä lähestymistavalla on paljon annettavaa muille tutkimussuuntauksille.

Erikieliset vastineet

archetypal criticismenglanti (English)
myth theoryenglanti (English)
mythical methodenglanti (English)
étude des mythesranska (français)
myttolkningruotsi (svenska)
Archetypenforschungsaksa (Deutsch)
Archetypentheoriesaksa (Deutsch)
Mythenforschungsaksa (Deutsch)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:myyttikritiikki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:myyttikritiikki.)