Kirjallisuudentutkimus:laskiaisnäytelmä

    Tieteen termipankista

    laskiaisnäytelmä

    laskiaisnäytelmä
    Määritelmä Saksassa ja Pohjoismaissa varsinkin 1400-1600-luvulla suosittu pienimuotoinen koominen näytelmä, jota kaupunkilaisilla, opiskelijoilla tai käsityöläisillä oli tapana esittää laskiaisaikana
    Selite Laskiaisnäytelmistä on tietoja 1200-luvulta lähtien. Vanhin säilynyt on nimeltään Neidthartspiel (1300-1). Laskiaisnäytelmien oletetaan juontavan germaanisten heimojen hedelmällisyysriiteistä. Näytelmissä tehtiin karkeaa pilaa tunnetuista henkilöistä ja ajankohtaisista sattumuksista. Niissä oli yleensä selkeä moraalinen sanoma, ja usein ne lavastettiin valeoikeusistuntojen muotoon. Runomittana oli tavallisesti knitteli. Aineksia ilveilyihin saatiin Schwank-kokoelmista, saduista ja taruista, kronikoista, kansankirjoista ja Raamatusta. Tunnettuja laskiaisnäytelmien tekijöitä ovat Hans Sachs (1494-1576), Hans Rosenplüt, Jakob Ayrer ja Hans Folz. Sachsin laskiaisnäytelmiin kuului mm. Der farendt Schuler im Paradeiss. Välillä laskiaisnäytelmät vaipuivat unohduksiin, mutta perinne elvytettiin romantiikan aikakaudella.

    Erikieliset vastineet

    Shrove Tuesday playenglanti (English)
    fastlagsspelruotsi (svenska)
    Fastnachtsspielsaksa (Deutsch)
    vastlamängviro (eesti)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:laskiaisnäytelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:laskiaisnäytelmä.)