Kirjallisuudentutkimus:kuvaus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kuvaus

kuvaus
Definition ihmisten, esineiden, tilanteiden, tapahtumien jne. yksityiskohtainen ja havainnollistava esitystapa
Explanation Kuvaus voi olla enemmän tai vähemmän yksityiskohtainen, objektiivinen tai subjektiivinen, tyypittelevä tai yksilöivä, koristeellinen tai selittävä jne. Se saattaa palvella henkilökuvausta, painottaa teemaa, miljöötä, tms.

Esimerkiksi Aleksis Kiven Seitsemän veljestä (1870) alkaa tapahtumamiljööseen johdattavalla kuvauksella, ns. maisemajohdannolla:

Jukolan talo, eteläisessä Hämeessä, seisoo erään mäen pohjaisella rinteellä, liki Toukolan kylää. Sen läheisin ympäristö on kivinen tanner, mutta alempana alkaa pellot, joissa, ennenkuin talo oli häviöön mennyt, aaltoili teräinen vilja.
Kuvauksen avulla kerrontaan voidaan lisätä autenttisuuden ja nykyhetkisyyden tuntua. Kuvailevat jaksot ovat tapahtumien kulun kannalta lepokohtia, mutta ne voivat myös pohjustaa tulevia tapahtumia ja mahdollisia konflikteja. Kuvaukset ovat luonteenomaisimpia epiikalle.

Equivalents

descriptionenglanti
descripcíonespanja
descrizioneitalia
descriptionranska
deskriptionruotsi
skildringruotsi
Beschreibungsaksa
otšerkvenäjä
izobraženijevenäjä
kirjeldusviro
deskriptsioonviro

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.8.2020: Kirjallisuudentutkimus:kuvaus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kuvaus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →