Kirjallisuudentutkimus:kuunnelma

    Tieteen termipankista

    kuunnelma

    kuunnelma
    Määritelmä radiota varten kirjoitettu tai näytelmästä tai muusta kirjallisesta tuotteesta radiolle sovitettu näytelmä, joka perustuu kuulohavaintoon
    Selite

    Kuunnelmalle on ominaista laaja ja nopea liikkuvuus ajan, paikan ja todellisuustasojen suhteen. Kuunnelma tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia myös fantasiakertomusten esittämiseen; esim. Shakespearen Kesäyön uni on monin verroin vaivattomampi esittää radiossa kuin teatterilavalla. Maailman ensimmäiseksi sanottu kuunnelma, Richard Hughesin Danger esitettiin 1924 BBC:ssä. Kaikkien aikojen kuuluisin kuunnelma lienee Orson Wellesin dramatisointi (1938) H. G. Wellsin romaanista The War of the Worlds (1898, Maailmojen sota). Marsilaisten hyökkäystä maapallolle erehdyttävän todentuntuisesti kuvannut kuunnelma aiheutti paniikin amerikkalaisten radionkuuntelijoiden keskuudessa.

    Kuunnelma-sana esiintyi ensimmäisen kerran Otto Talasmon kirjoituksessa Helsingin Sanomissa tammikuussa 1928; yleiseen käyttöön se vakiintui jo seuraavana vuonna. Tätä ennen oli turvauduttu nimityksiin kuulonäytelmä ja kuulelma. Radioteatteri aloitti toimintansa 1926. Ensimmäisen suomalaisen kuunnelmakilpailun voitti Tiitus (Ilmari Kivinen) kuunnelmallaan Pikajuna kuuluu olevan myöhässä (1929). Eturivin suomalaisia kuunnelmakirjailijoita ovat Walentin Chorell,Paavo Haavikko, Antti Hyry, Leo Kalervo, Juha Mannerkorpi, Veijo Meri, Juhani Peltonen, Paavo Rintala ja Pentti Saarikoski.

    Erikieliset vastineet

    radio playenglanti (English)
    drama radiofónicoespanja (español)
    dramma radiafonicoitalia (italiano)
    dramatiqueranska (français)
    hörspelruotsi (svenska)
    Hörspielsaksa (Deutsch)
    radiopostanovkavenäjä (русский)
    kuuldemängviro (eesti)
    radionäidendviro (eesti)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:kuunnelma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kuunnelma.)