Kirjallisuudentutkimus:kitsch
kitsch
kitsch |
Kitsch oli 1860-70-luvulla saksalaisten maalarien ja taidekauppiaiden parissa syntynyt halventava nimitys. Clement Greenberg kiteyttää esseessään "Avantgarde and Kitsch" (1939): "Kitsch on sijaiskokemusta ja väljähtyneitä tunteita. Kitsch on kaiken aikamme elämään sisältyvän valheellisuuden ruumiillistuma." Kirjalliselle kitschille on ominaista mustavalkoinen ihmiskuvaus ja arvostetun kirjallisuuden ainesten pinnallinen hyödyntäminen. Itävaltalainen kirjailija ja kulttuurikriitikko Hermann Broch (1886-1951) käyttää romaanitrilogiassaan Die Schlafwandler (1930-32, Unissakulkijat) käsitettä kitsch-ihminen (Kitschmensch) henkilöstä, joka haluaa hinnalla millä hyvänsä miellyttää mahdollisimman monia. Miellyttääkseen on vakuuteltava juuri sitä mitä kaikki haluavat kuulla.
Kitschin ja taidekirjallisuuden välillä vallitsee kahdensuuntainen vuorovaikutus: kitsch jäljittelee arvostettua kirjallisuutta, ja samalla arvostettu kirjallisuus omaksuu yhä useammin "roskakirjallisuuden" aineksia.Erikieliset vastineet
Kitsch | saksa (Deutsch) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:kitsch. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kitsch.)