Kirjallisuudentutkimus:imagismi

  From Tieteen termipankki

  imagismi

  imagismi
  Explanation

  Englantilais-yhdysvaltalainen modernistirunoilijoiden ryhmä, joka syntyi Lontoossa 1912 ja esiintyi ensimmäisen kerran Ezra Poundin (1885-1972) toimittamassa antologiassa Des Imagistes (1914). T. E. Hulme (1883-1917) oli liikkeen toinen johtava hahmo. lmagistien tuotantoa esiteltiin laajasti Amy Lowellin kokoamissa antologioissa Some Imagist Poets (1915-17). Pound julkaisi toimittamassaan Poetry-lehdessä imagistisen manifestin (1914) sekä omia ja muiden imagistien runoja.

  Imagistit ammensivat virikkeitä keskiajan filosofiasta, japanilaisesta haikurunoudesta ja kiinalaisesta lyriikasta, parnassolaisilta, ranskalaisesta symbolismista ja Henri Bergsonin estetiikasta. He hylkäsivät jälkiromanttisen, subjektiivisen tunnustuksellisuuden sekä sidonnaisen mitan. Runon perusyksikkönä he pitivät yksilöllistä, keskitettyä runokuvaa. Kuva oli eräänlainen peruspigmentti (primary pigment), jonka oli määrä suorana havaintona konkreettisesti, tiiviisti ja täsmällisesti välittää runon älyllis-emotionaalinen kokonaisuus ja samalla rytmittää runoa. Ihanteena oli lyhyt ja selkeä, säntillisin kuvin etenevä, yleensä vapaamittainen runo, jossa vältellään yleistyksiä, abstraktioita, retoriikkaa ja tunteellisuutta. Runoilijan sallittiin valita aiheensa vapaasti ja käyttää arkipäivän puhekieltä. Imagistinen on esim. Carl Sandburgin pikkuruno "Fog? (Sumu; suom. Y. Hosiaisluoma):

  The fog comes
  on little cat feet
  Sumu hiipii
  pienin kissanjaloin
  Imagisteihin on luettu myös Ford Madox Ford, Richard Aldington, William Carlos Williams ja Hilda Doolittle. Poundin siirryttyä jo 1914 vortisistien leiriin imagistien johtoon tuli Amy Lowell, mutta ryhmän toiminta lopahti vuoteen 1918 mennessä. Imagistien ideoilla on ollut huomattava vaikutus moderniin runouteen (esim. T. S. Eliotin ja Wallace Stevensin tuotantoon); erityisesti he rohkaisivat kuvallisuuteen ja muotokokeiluihin. Suomessa varsinkin 1950-luvun modernistilyyrikot - kuten Tuomas Anhava, Paavo Haavikko ja nuori Pentti Saarikoski- ovat saaneet virikkeitä imagisteilta.
  Additional Information Latinan imago/imagin=kuva

  Equivalents

  imagismenglanti
  imagismeranska
  Imagismussaksa

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 26.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:imagismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:imagismi.)