Kirjallisuudentutkimus:homeerinen

    Tieteen termipankista

    homeerinen

    homeerinen
    Määritelmä Homerosta koskeva, Homerokseen tai hänen teoksiinsa liittyvä; Homeroksen aikainen tai tyylinen
    Selite

    Homeerisella epiteetillä (kreikan epitheton ornans) tarkoitetaan Homeroksen eepoksissa esiintyvää tai sitä muistuttavaa määrettä, joka liitetään henkilöön aina hänestä puhuttaessa. Otto Mannisen Odysseia-suomennoksessa Akhilleus on "askelnopsa" vaikka istuisi toimettomana teltassaan; laivat puolestaan ovat "kiitäväpurjeisia", vaikka lojuisivat paikallaan hietikolle vedettyinä. Homeeriset epiteetit ovat ominaisia myös Runebergin runoelmalle Elgskyttarne (1832, Hirvenhiihtäjät),jonka henkilöihin kuuluvat "toimekas Anna", "mielevä Pekka" ja "urhea Matti".

    Homeerisella kysymyksellä tarkoitetaan Homeroksen nimissä kulkeneiden eeposten (Ilias, Odysseia) tekijän ongelmaa. Nykyisin vallitsevan käsityksen mukaan vain toinen eepoksista - luultavammin Ilias - voi olla Homeroksen työtä, koska niiden kirjoittamisen välillä on täytynyt kulua satakunta vuotta. Homeerisella naurulla tarkoitetaan äänekästä, sydämellistä naurua, jollaiseksi Homeros on kuvannut Olympoksen jumalten naurun. Homeerisen naurun vastakohta on sardoninen nauru (latinan risus sardonicus), joka on kouristuksenomainen, pilkallinen ja katkera. Nimi tulee Sardiniasta peräisin olevaksi väitetystä myrkyllisestä kasvista, joka aiheuttaa pakonomaisen naurun, jopa kuoleman. Sardonisesta naurusta kerrotaan esim. Odysseian 20. luvussa. Homeerisella eli eeppisellä vertauksella tarkoitetaan laajaksi kehiteltyä vertausta, jossa kuvan ja kuvattavan yhteys voi välillä katketa. Homerideilla (kreikan homereides=Homeroksen kaltainen) on tarkoitettu toisaalta homerolaisen runouden harrastajia, esittäjiä ja jäljittelijöitä, toisaalta Khios-saarella elänyttä sukua, jonka uskottiin polveutuneen Homeroksesta ja välittäneen homerolaista runoutta.

    Erikieliset vastineet

    Homericenglanti (English)
    homéricoespanja (español)
    omericoitalia (italiano)
    homériqueranska (français)
    homeriskruotsi (svenska)
    homerischsaksa (Deutsch)
    gomerovskijvenäjä (русский)
    homeerlineviro (eesti)
    homeroslikviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 24.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:homeerinen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:homeerinen.)