Kirjallisuudentutkimus:goliardirunous

  Tieteen termipankista

  goliardirunous

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  goliardirunous
  Selite

  Goliardit eli vagantit olivat viran puutteessa paikkakunnalta toiselle vaeltaneita oppineita, pappismiehiä tai ylioppilaita 1100-1200-luvun Ranskassa, Saksassa ja Englannissa. Heitä kutsuttiin myös nimellä vagi scholares aut goliardi. Nimityksen alkuperästä on useita teorioita, joista yhden mukaan goliardi juontaa Raamatun Goljatista (1 Sam. 17), jättiläismäisestä pahuuden ruumiillistumasta.

  Goliardit laativat kirkon- ja paavinvastaisia satiireja ja ylistivät latinankielisissä lauluissaan estottomasti rakastelun ja juopottelun nautintoja, minkä takia esivalta usein ahdisteli heitä. Monet heidän juomalauluistaan ovat edelleen suosittuja, kuten "Meum est propositum/in taberna mori" (Minulle on kerrottu,/ että kuolen kapakassa). Karkea maallisuus, kärkevä huumori, luonnonläheisyys, tunteen aitous ja hedonismi ovat ominaisia goliardirunoudelle, jossa usein esiintyy Carpe diem -motiivi. Vaganttien laulut todistavat yhtä hyvin kristillisen kirjallisuuden kuin antiikin mytologian ja runouden (esim. Vergilius, Horatius, Ovidius) tuntemuksesta. Rakkaus- ja juomalaulujen ohella heidän tuotantoonsa kuuluu mm. pastorelleja ja hengellisiä näytelmiä. Baijerilaisesta Benediktbeuernin luostarista löytynyt 1200-luvulta peräisin oleva käsikirjoitus Carmina Burana (Beurenin lauluja) on merkittävin goliardirunouden kokoelma; huomattava on myös Canterburyn St. Augustinesta löydetty Carmina Cantabrigiensia. Goliardirunoilijoista tunnetaan nimeltä vain kolme: Hugo Primas (n. 1093 - n. 1160), Archipoeta (s. n. 1140) ja Walther von Chatillon (s. n. 1135).

  Erikieliset vastineet

  goliardic verseenglanti (English)
  littérature des goliardsranska (français)
  goliarddiktningruotsi (svenska)
  Goliardendichtungsaksa (Deutsch)
  Vagantendichtungsaksa (Deutsch)
  Vagantenpoesiesaksa (Deutsch)

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 13.6.2024: Kirjallisuudentutkimus:goliardirunous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:goliardirunous.)