Kirjallisuudentutkimus:goliardirunous

  From Tieteen termipankki

  goliardirunous

  goliardirunous
  Explanation

  Goliardit eli vagantit olivat viran puutteessa paikkakunnalta toiselle vaeltaneita oppineita, pappismiehiä tai ylioppilaita 1100-1200-luvun Ranskassa, Saksassa ja Englannissa. Heitä kutsuttiin myös nimellä vagi scholares aut goliardi. Nimityksen alkuperästä on useita teorioita, joista yhden mukaan goliardi juontaa Raamatun Goljatista (1 Sam. 17), jättiläismäisestä pahuuden ruumiillistumasta.

  Goliardit laativat kirkon- ja paavinvastaisia satiireja ja ylistivät latinankielisissä lauluissaan estottomasti rakastelun ja juopottelun nautintoja, minkä takia esivalta usein ahdisteli heitä. Monet heidän juomalauluistaan ovat edelleen suosittuja, kuten "Meum est propositum/in taberna mori" (Minulle on kerrottu,/ että kuolen kapakassa). Karkea maallisuus, kärkevä huumori, luonnonläheisyys, tunteen aitous ja hedonismi ovat ominaisia goliardirunoudelle, jossa usein esiintyy Carpe diem -motiivi. Vaganttien laulut todistavat yhtä hyvin kristillisen kirjallisuuden kuin antiikin mytologian ja runouden (esim. Vergilius, Horatius, Ovidius) tuntemuksesta. Rakkaus- ja juomalaulujen ohella heidän tuotantoonsa kuuluu mm. pastorelleja ja hengellisiä näytelmiä. Baijerilaisesta Benediktbeuernin luostarista löytynyt 1200-luvulta peräisin oleva käsikirjoitus Carmina Burana (Beurenin lauluja) on merkittävin goliardirunouden kokoelma; huomattava on myös Canterburyn St. Augustinesta löydetty Carmina Cantabrigiensia. Goliardirunoilijoista tunnetaan nimeltä vain kolme: Hugo Primas (n. 1093 - n. 1160), Archipoeta (s. n. 1140) ja Walther von Chatillon (s. n. 1135).

  Equivalents

  goliardic verseenglanti
  littérature des goliardsranska
  goliarddiktningruotsi
  Goliardendichtungsaksa
  Vagantendichtungsaksa
  Vagantenpoesiesaksa

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 25.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:goliardirunous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:goliardirunous.)