Kirjallisuudentutkimus:gaseeli

  From Tieteen termipankki

  gaseeli

  gaseeli (harvinainen)
  Definition lemmenlaulu, usein myös juomalaulu; alkuaan arabialainen runomuoto, jonka myös persialaiset, intialaiset ja turkkilaiset omaksuivat
  Explanation

  Gaseeli rakentuu 5-12 säeparista siten, että ensimmäisen säeparin loppusointu jatkuu kaikissa tasalukuisissa säkeissä; riimirakenne on aa ba ca da (jne.). Gaseeli voidaan lukea ja tulkita joko maallisena tai mystisenä rakkausrunona. Kuuluisia gaseelirunoilijoita ovat persialaiset Omar Khaijam (n. 1048 - n. 1131), Sa'”di (n. 1212-92) ja Hafiz (n. 1320-90).


  Gaseeleilla ja muulla persialaisella runoudella on keskiajalta lähtien ollut huomattava vaikutus eurooppalaiseen kirjallisuuteen. J. W von Goethe kirjoitti kokoelmansa West-östlicher Diwan (1819, Länsi-itämainen divaani) Hafizin innoittamana. Saksalaisista myös Friedrich Rückert ja August von Platen Hallermünde ovat julkaisseet gaseeleja. Suomessa gaseelia ovat hyödyntäneet ainakin pietistinen pappismies Lars Stenbäck sikermissään ”"Accordes" (1837, 1839, Sointuja), Uno von Schrowe ja Otto Manninen, jonka kokoelman Virrantyven (1925) päättävä "Kultaiset torvet" alkaa säepareilla:

  Sävelkuorot korkeat ilmoja kukkuroi,
  kevät kenttiä maan tuhat tuhatta kirjavoi.

  lankaikkinen, ruhtinaallinen runsaus -
  runon pienet piirrot ei sitä virkkaa voi.

  Oli rikkaampi laulu leivosen siivekkään
  sinikirkkaudessa, kun kimmelsi kevään koi.

  Oli lauhempi läntinen kuulla, mi kuiskaillen
  Suvi-illan kukkalehdoissa leikamoi.
  Additional Information Arabian ghazal=rakastelu, lemmenlaulu

  Equivalents

  ghazelenglanti
  ghasalranska
  ghaselruotsi
  Ghaselsaksa
  gaseelviro

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 26.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:gaseeli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:gaseeli.)