Kirjallisuudentutkimus:flarf

    Tieteen termipankista

    flarf

    flarf
    Määritelmä runouden laji, jossa hakusanojen avulla etsitään internetistä runoiksi editoitavaa materiaalia
    Selite

    Amerikkalaisten runoilijoiden (mm. Gary Sullivan) sähköposti­listalta alkunsa saaneen Flarf-kollektiivin luoma estetiikka. Sullivanin mukaan flarf tarkoittaa jotain campin tapaista, mutta on tätä kömpelömpää ja enemmän "väärää".

    "Klassisessa" flarfissa internetistä et­sitään erikoisin tai epätodennäköisin haku­sanoin (kuten "rogaine" ja "bunny" tai jo kli­seiksi muodostuneet "unicorn" ja "squid") materiaalia. Hakutuloksien avulla voidaan löytää tekstejä myös esimerkiksi keskustelupalstoilta tai mainoksista. Löydöksiä leikellään ja yhdistellään, ja tuloksena syntyy tekstejä, jotka sisältävät usein jonkin­laista amerikkalaiseen tai länsimaiseen elämäntapaan koh­distuvaa kritiikkiä sekä rasismia tai erilaisia nettikeskustelijoiden pakkomielteitä käsitteleviä runoja parodi­an, dadan, kömpelyyden, kielioppivirheiden ja huonon maun hengessä.

    Kirjoitusasultaan ja kieliopillisesti flarf-teksti on tarkoituksellisen huonoa. Tarkoituksena on ravistella runouden konventioita ja kyseenalaistaa sitä, mikä ylipäänsä on sallittua runoudessa ja kuka saa päättää missä raja hyvän ja huonon runon välillä kulkee. Myös runoilijuuden käsite haastetaan, koska tekstinpätkät ovat usein lähtöisin muiden kirjoituksista. Flarf on siis hyvin yhteisöllinen runouden muoto.


    Suomessa flarf-tekniikkaa on hyödyntänyt etenkin runoilija ja kriitikko Teemu Manninen. Myös suomalainen flarf hyödyntää inter­netin keskustelupalstoilta tuttua kieltä, ku­ten lyhenteitä (LOL, OMG), tunneikoneita kuten <3, kieliopin vastaisuuksia, kirjoitusvirheitä ja anglismeja. Siinä missä amerikka­lainen flarf on keskittynyt parodiaan ja sa­tiiriin, suomalainen flarf on lähestymistaval­taan traagisempaa ja empaattisempaa. Suomalaisen flarfin merkkiteos on Karri Kokon vuonna 2005 ilmestynyt, nettipäiväkirjoja materiaalinaan käyttävä Varjofinlandia.

    Erikieliset vastineet

    flarfenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Blomberg&Tavi&Manninen2004, GardnerD2014, SullivanG2011, Kirjasampo, Poetry Foundation/flarf, ViljanenT2007

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 24.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:flarf. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:flarf.)