Kirjallisuudentutkimus:englantilainen sonetti

  From Tieteen termipankki

  englantilainen sonetti

  englantilainen sonetti
  Definition sonettimuoto, joka rakentuu yleensä jambisista pentametreistä muodostuvista kolmesta kvartetista sekä runon päättävästä säeparista; shakespearelainen sonetti.
  Explanation William Shakespeare (1564-1616) on tämän italialaisen sonetin muunnelman merkittävin edustaja; hänen kokoelmansa Shakespeare's Sonnets (1609, Sonetit) [1] sisältää 154 sonettia. Alkuaan runomuodon kehittivät Sir Thomas Wyatt ja kreivi Henry Howard Surrey 1500-luvun alkupuolella. Englantilaisen sonetin riimikaavana on joko abab cdcd efef gg tai abba cddc effe gg; Spenserin sonettina (Spenserian sonnet) tunnetussa muunnoksessa abab bcbc cdcd ee. Ns. Miltonin sonetissa (Miltonic sonnet) oktetin riimikaava on kuten italialaisessa sonetissa abbaabba, mutta loppusekstetti ei noudata kiinteää loppusointumallia, eikä oktetin ja sekstetin välillä ole selkeää taukoa.

  Equivalents

  English sonnetenglanti
  Shakespearean sonnetenglanti

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 25.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:englantilainen sonetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:englantilainen sonetti.)