Kirjallisuudentutkimus:englantilainen sonetti

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

englantilainen sonetti

englantilainen sonetti
Definition sonettimuoto, joka rakentuu yleensä jambisista pentametreistä muodostuvista kolmesta kvartetista sekä runon päättävästä säeparista; shakespearelainen sonetti.
Explanation William Shakespeare (1564-1616) on tämän italialaisen sonetin muunnelman merkittävin edustaja; hänen kokoelmansa Shakespeare's Sonnets (1609, Sonetit) [1] sisältää 154 sonettia. Alkuaan runomuodon kehittivät Sir Thomas Wyatt ja kreivi Henry Howard Surrey 1500-luvun alkupuolella. Englantilaisen sonetin riimikaavana on joko abab cdcd efef gg tai abba cddc effe gg; Spenserin sonettina (Spenserian sonnet) tunnetussa muunnoksessa abab bcbc cdcd ee. Ns. Miltonin sonetissa (Miltonic sonnet) oktetin riimikaava on kuten italialaisessa sonetissa abbaabba, mutta loppusekstetti ei noudata kiinteää loppusointumallia, eikä oktetin ja sekstetin välillä ole selkeää taukoa.

Equivalents

English sonnetenglanti
Shakespearean sonnetenglanti

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.8.2020: Kirjallisuudentutkimus:englantilainen sonetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:englantilainen sonetti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →