Kirjallisuudentutkimus:ekspressionismi

    Tieteen termipankista

    ekspressionismi

    ekspressionismi (suositeltu)
    Määritelmä 1900-luvun alkuvuosikymmenien modernistinen taidesuuntaus, joka esitti maailman kokijan tunteen voimakkaasti värittämänä
    Selite

    Ekspressionismi oli vahva taidesuuntaus etenkin saksankielisessä kulttuurissa, niin maalaustaiteessa, elokuvassa kuin kirjallisuudessakin. Ekspressionistit esittivät maailman kokijan tunteen voimakkaasti värittämänä, ja tässä he luopuivat realismin pyrkimyksestä todellisuuden muotojen objektiiviseen jäljittelyyn. Kuvataiteissa ulkoisen todellisuuden jäljittely hylättiin radikaaleimmin abstraktissa ekspressionismissa. Ekspressionistien suosimia aiheita olivat ensimmäisen maailmansodan kauhut, kaupungistumisen nurjat puolet ja etenkin 20-luvulla Saksan yhteiskunnan kaoottinen tilanne.

    Saksalaisen ekspressionistisen kirjallisuuden merkittäviin tekijöihin kuuluivat muun muassa Else Lasker-Schüler ja Georg Trakl runoudessa sekä Franz Kafka ja Alfred Döblin proosassa. Saksalainen ekspressionismi vaikutti suomalaiseen kirjallisuuteen enemmän kuin Keski- ja Etelä-Euroopan avantgardeliikkeet.

    Erikieliset vastineet

    Expressionismenglanti (English)
    expresionismoespanja (español)
    expressionismruotsi (svenska)
    Expressionismussaksa (Deutsch)
    ekspressionismviro (eesti)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 27.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:ekspressionismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:ekspressionismi.)